MEĐUNARODNI SAJAM SEOSKOG TURIZMA

 

Kragujevac, 18. novembar 2010. godine

 

U Kragujevcu je danas otvoren drugi Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma. Učesnici su (njih preko 60) banjska odmarališta, klimatska lečilišta iz Makednije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Rumunije.

Posebna pažnja na ovoj trodnevnoj manifestaciji je data seoskom turizmu i onome šta može iz ovog dela Srbije (Šumadija i dela Centralne Srbije) da se pruži turistima. Šumadijska sela su uveliko krenula u razvoj turizma i 19 naseljenih mesta prima goste. Gosti najviše dolaze iz Vojvodine, a ima ih i iz Rusije, pa čak i Velike Britanije. Ovde su za te potrebe otvoreni brojni etno restorani, cela etno sela u kojima su smeštaj, ishrana i rekreacija, kako kažu gosti, za svaku pohvalu. Turisti, uz veoma dobru, zdravu hranu, koju sami naručuju da im se pripremi, provode dane u šljivicima, na šumadijskim proplancima, na obalama brojnih reka i rečica, ali i na izgrađenim otvorenim, a ima nekoliko i zatvorenih bazena, u seoskim domaćinstvima.

Sve je to predstavljeno na danas otvorenom sajmu. Posetioci u posebno izgrađenoj seoskoj kući mogu da sagledaju ne samo njen enterijer, već i eksterijer. Istovremeno, u Sajmištu je podignuto brdo sa šumom za lovni turizam. Tačno su markirana mesta gde koja divljač može da se ulovi i kakve su cene.

Danas je na otvaranju služena za posetioce riblja čorba, a sutra će lovački gulaš na trpezi.

„Šumadijskom čajankom“ i uz učeće izvornih grupa iz Šumadije u nedelju će biti zatvoren ovaj sajam.

            (AgroServis)