MESO BEZ PESTICIDA VREDI KAO ZLATO

Prof. dr Zorica Sredojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu o organskoj proizvodnji
MESO BEZ PESTICIDA VREDI KAO ZLATO
Zemun, 30. septembar 2010.

Četvrti forum o organskoj poljoprivredi koji je nedavno održan u Selenči, među dvadeset saopštenja o zasnivanju ove proizvodnje i njenoj održivosti, ostaće upamćen i po prvi put saopštenim rezultatima o isplativosti. O tome je prof. dr Zorica Sredojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu navela nekoliko bitnih činjenica.
- Da bi takva proizvodnja bila ekonomski prihvatljiva za proizvođača, treba da se sačini komparacija unapred, plan, analize, da se utvrdi cena koštanja proizvoda u konvencionalnim uslovima i cena koštanja proizvoda u organskim uslovima. U organskim uslovima svakako da dolazi do uštede određenih inputa, znači nema primene hemikalija, može da dođe do smanjenja angažovanja radne snage, što zavisi od proizvodnje. Ukoliko dolazi do smanjenog prinosa, potrebno je da se odredi najniža minimalna cena koja je prihvatljiva za proizvođača da bi taj proizvod mogao da se realizuje na tržištu. A kolika će biti prodajna cena određuju još i drugi faktori, ponuda, potražnja, platežna sposobnost građana... Pored toga, za proizvođače je bitno da se dobiju dobre izvozne stimulacije od države, što znači da treba napraviti prioritete za određene proizvode, da bi takva proizvodnja otišla u izvoz – kaže za „AgroServis“ dr Sredojević.
O tome kako doći do cene, ona navodi:
- To će sam proizvođač na osnovu biznis plana, uz stručno lice, da odredi da li je takva proizvodnja za njega prihvatljiva i koja je cena koštanja takvog proizvoda, a koja je cena koštanja u uslovima konvencionalne proizvodnje. Na osnovu prodajne cene će svako doneti odluku šta je za njega povoljnije. Ako može da postigne istu dobit kao i u konvencionalnim uslovima, on može da se orijentiše iz nekih ekoloških ili drugih motiva za to. Međutim, njegov cilj je da ta cena bude što veća nego u konvencionalnim uslovima da bi postigao veću dobit, da bi mogao da širi takvu proizvodnju – tvrdi dr Sredojević.
Šta se u praksi pokazalo kao najisplativije u organskoj proizvodnji?
- Radila sam neke kalkulacije sa proizvođačima u okolini Subotice. Pokazalo se da takvi proizvodi u ratarskoj proizvodnji moraju biti skuplji 30-50 odsto u odnosu na proizvode u konvencionalnoj proizvodnji da bi bili ekonomski prihvatljivi. To su bile analize za kukuruz, pšenicu, šećernu repu, suncokret, soju i uglavnom su bila gazdinstva ratarsko-stočarskog smera. Tada su procenjene količine stajskog đubriva koje bi zadovoljavale potrebe za trogodišnji plodored za biljnu proizvodnju.
- Prema analizi ove naučnice, kalkulacije o proizvodnji mesa i mleka u organskom procesu pokazuju da ovakvo meso ima razloga da bude skuplje za 70 odsto od običnog, a mleko oko 40 odsto – zaključila je dr Zorica Sredojević.
Organska proizvodnja u stočarstvu do sada je evidentirana (proces prijave) na svega desetak imanja, dok se povrće i voće, kao i žitarice gaje ili pripremaju na više stotina hektara. (AgroServis)