MIHOLJDANSKI SABOR ZADRUGARA U NIŠU

 

Niš, 25. oktobar 2018.

Izvor: RTV

  • U Nišu je održan Miholjdanski sabor zadrugara na kome je dosadašnje rezultate rada predstavilo dvadestak poljoprivrednih zadruga sa juga Srbije. Otvarajući sabor, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić ocenio je da je projekat "500 zadruga za 500 sela" opravdao očekivanja i da je za samo godinu dana u Srbiji formrano 311 zadruga. 

Zadružni savet podržava ideju o specijalizaciji zadruga za pojedine vrste proizvoda, ali i daje prioritet stočarstvu gde god je to moguće.

Istraživanja pokazuju da u Srbiji nestaje svako četvrto od 4.700 sela, a Akademijski odbor za selo dao je preporuku da država upravo kroz zadruge može da popravlja to stanje.

Da pomaka ima pokazali su studenti poljoprivrednici iz okoline Merošine - njih desetak udruženo su krenuli u proizvodnju i tradicionalnu preradu mleka sa sopstvenom proizvodnjom stočne hrane.

Poljoprivrednici sa većim iskustvom znaju da je u poljoprivredi lakše proizvesti nego prodati i upravo to je razlog da udruživanje shvataju kao svoju šansu za osvajanje sigurnijeg tržišta.

Dve trećine od planiranih 500 zadruga već je formirano, a vlada Srbije za tu namenu izdvojila je 825 miliona dinara, a najavljeno je čak četiri puta više za narednu godinu.