Ministar Slobodan Milosavljević posetio Novi Sad

Slobodan Milosavljević i Žarko Galetin

 

ZAKON O BERZAMA DONOSI DVE NOVE

Novi Sad, 10. decembar 2010.

 

 

Dr Slobodan Milosavljević, ministar za trgovinu i usluge, danas je posetio Produktnu berzu u Novom Sadu i sa rukovodstvom razgovarao o inicijativi i potrebi donošenja Zakona o robnim berzama. O tome je dr Milosavljević obavestio novinare i rekao:

- Produktna berza u Novom Sadu je kvalitetno vođena i ima značajan doprinos u trgovanju robama i pravo je mesto za dogradnju ovog poslovanja. Sa novim Zakonom o robnim berzama, koji će polovinom iduće godine biti u javnoj raspravi, želimo da Srbija dobije najmanje tri robne berze. Ovde bi bila berza za ratarske kulture – agrarna, druga, nova, berza električnih energenata, sa sedištem, najverovatnije, u Beogradu. Cilj je da sa ovom berzom sve potencijale izvora energije - od mikro i makro kapaciteta stavimo u funkciju razvoja Srbije. I treća robna berza bi bila za jagodičasto voće, sa centrom u zapadnoj Srbiji, najverovatnije u Užicu – rekao je Milosavljević.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin je obavestio ministra da je pomenuti zakon neophodan, jer ova dograđena berza može postati značajna za ceo region, ali da to nije moguće učiniti bez terminske prodaje roba, a to će regulisati novi zakon.

Uspostavljanje novog terminskog trgovanja zrnastom robom ubrzaće i realizacija modela javnih skladišta koja žele koristiti ratari i trgovci, jer stvaraju potpunu sigurnost u čuvanju roba, uz garanciju države.

Odgovarajući na pitanje novinara da li imamo dovoljno pšenice za naše potrebe do nove žetve, ministar Milosavljević nije dao konkretan odgovor, već je rekao „mnogo pšenice je izvezeno i valjalo bi razmišljati o uvođenju izvoznih carina ili takse”.  Sećajući se prošlosti, on je rekao da mu nije žao što je pre par godina, kada je bio ministar poljoprivrede, zabranio izvoz pšenice, jer ona tada, kao ni danas, nije bila kod ratara – već izvoznika i velikih kompanija!

                  (AgroServis)