MLEKO SA PRAGA – STOČARI BEZ PREMIJA

Novi Sad, 31. januar 2011.

Posle poskupljenja mleka, koje se kreće od 64,9 do 76 dinara po litri (dnevno) i dugotrajno od 82,9 – 92,00 dinara po litri, gotovo iz svih mlekara povećana je prodaja svežeg mleka na kućnom pragu farmera.

Sveže mleko u Mačvi se prodaje po 45 dinara za litar, a u Vojvodini od 45-50 dinara.

Ima proizvođača koji tako dnevno prodaju i po stotinu litara mleka svojim komšijama.

Ovih dana farmeri u Potisju su ustanovili da nakupci iz Sente kupuju njihovo mleko po 25 dinara, da ih ostavljaju bez premije, a da od „Imleka” ovako sabrane količine prodaju kroz kompenzaciju znatno skuplje. Zbog ovakvog ponašanja otkupljivača gazdinstva gube mesečno iznos s kojim bi mogli da plate troškove električne energije i grejanje svojih domaćinstava. Pojedini stočari smatraju da bi zbog sigurnosti u ovom poslu valjalo ponovo uspostaviti organizaciju proizvodnje mleka preko zadruga, čime bi se farmerima otvorila mogućnost da pojedine robe za setvu razmenjuju za mleko, a ne za žetvu i berbu, jer su tada za njih nepovoljni pariteti.

Prema rečima Nikole Mihajlovića, predsednika Zadružnog saveza Srbije, otkup mleka preko zadruga je nestao zbog dužine isplate i pojave velikog broja malih mlekara koje svojim cisternama idu od farme do farme i uzimaju mleko, pa u ovom aranžmanu za zadruge nema mesta – zaključio je Mihajlović.(AgroServis)