Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

SAVETOVANJE O SAVREMENOJ PROIZVODNJI VO─ćA – KUDA I KAKO DALJE

Novi Sad, 11. decembar 2019.

Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Departman za voćarstvo i Društvo voćara Vojvodine, 14. decembra, organizuju Savetovanje o savremenoj proizvodnji voća, uz osvrt na ovu godinu i o procenama kuda i kako dalje u ovoj grani poljoprivrede.

Program obuhvata sedam aktuelnih tema i po─Źinje u 9,30 u amfiteatru fakulteta.

Voćari na prošlogodišnjem Sajmu voćarstva u Irigu

Me─Ĺu vo─çarima najve─çe interesovanje vlada za izlazak na tr┼żi┼íte i za uspe┼ínu za┼ítitu.

  • Za ovu godinu, podaci se odnose za prvih deset meseci, mo┼że se re─çi da je vo─çarstvo za 18% uspe┼ínije od istog perioda 2018. godine – izjavio je za „AgroServis plus” prof. dr Zoran Keserovi─ç i pohvalio izvoznike koji su nova tr┼żi┼íta prona┼íli u Engleskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tunisu i skandinavskim zemljama. - Postoji potreba da se ozbiljno analizira situacija u vo─çarstvu po regionima. Nije logi─Źno da se sa planta┼że u Vrbasu obla─Źinska vi┼ínja proda po 58 plus PDV, a da je u drugom delu zemlje, zbog niske otkupne cene, ne ┼żele ni da beru. O─Źigledno je da u izvozu imamo pomake, ali ne smemo stati. Pogotovo se to odnosi na vrlo mali izvoz ┼íljive – ka┼że prof. dr Keserovi─ç.

Na Savetovanju ─çe u─Źestvovati i eksperti iz Poljske, Nema─Źke i Hrvatske. Tako ─çe se na┼íi vo─çari po prvi put susresti sa iskustvom u mehani─Źkom proredu cvetova.

Program Savetovanja u prilogu

DodatakVeli─Źina
Pozivnica Savetovanje 2019.pdf551.55 KB