Na Produktnoj berzi u Novom Sadu

 

U PONUDI I STARI ROD PŠENICE

Novi Sad, 22. decembar 2010.

 

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu danas se pojavila i ponuda prošlogodišnjeg roda pšenice i odmah je prodata za 25,50 din/kg plus PDV, dok je ovogodišnji rod imao cenu od 24,50 din/kg plus PDV. Kukuruz je na ovoj berzi danas zabeležio mali pad sa 18,50 din/kg na 18,30 din/kg plus PDV.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin smatra da je trenutna cena pšenice na vrhu za ovaj period godine i da tako brzo neće biti novih skokova.

- Prava situacija oko pšenice će se znati kada veliki proizvođači u svetu, kao što su Rusija, Evropska unija, Kazahstan i Kina, objave rezultate ovogodišnje setve, za koju se već sada zna da je manja nego prošlogodišnja. Tržište pšenice može uzdrmati i ovogodišnji manji rod za 36 miliona tona i pored  rezervi koje su negde oko 176 miliona tona zrna - kaže Galetin.

Vlasnici pšenice na lagerima, veće količine imaju četiri kompanije, nisu oduševljeni predlogom da se uvede taksa za izvoz pšenice od pet dinara. Međutim, kako kažu mlinari „ništa oni neće izgubiti, jer su na domaćem tržištu postigli enormnu cenu i kada je umanje ona će se kretati od 20-22 dinara”.

Među ratarima, koji posmatraju sve ovo što se događa oko pšenice, najčešće se čuje komentar da je Vlada pogrešila kod utvrđivanja prve otkupne cene od 12 dinara tokom žetve i da je to, zapravo, dalo kvasac onima koji su imali novac da pšenicu kupe po ceni od 14 do 16 dinara.

Sada ratari govore o tome šta su izgubili, a veliki izvoznici beleže profit na čistom trgovačkom poslu.(AgroServis)