Naša anketa

 

ŠTA NAŠI ČITAOCI PREDLAŽU BUDUĆEM MINISTRU ZA POLJOPRIVREDU?

Novi Sad, 21. avgust 2013.

Zoran:

Na prvom mestu da stabilizuje tržište poljoprivrednih proizvoda, da se znaju minimalne cene ispod kojih neće moći da koštaju proizvodi u toku godine.

Da se  ne dogodi kao ovog meseca da cena kukuruza za 10 radnih dana padne 50 procenata i poljoprivredni proizvođači budu izigrani prevareni i opljačkani, što se događa godinama, pa ostanu bez sredstava za obnovu proizvodnje, a kamo li za normalan život.

Da prioritet budu mala i srednja gazdinstva, da se štite od tajkuna i nelojalne konkurencije prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta i uzimanja u zakup, da se subvencioniše kupovina nove poljo mehanizacije, kombajni, traktori, prskalice, sejalice itd.

Potrebno je subvencije isplaćivati na vreme, pre početka zasnivanja proizvodnje, gorivo po subvencionisanim cenama da se kupuje direkno na pumpama bilo kojim, da obezbedi što povoljniju kreditnu liniju za nabavku mehanizacije i repromaterijala.

Da poljoprivrednik zna pre setve koliko će njegov proizvod koštati da može napraviti kalkulaciju da li mu se neka kultura isplati ili ne.