Naša anketa

 

ŠTA NAŠI ČITAOCI PREDLAŽU BUDUĆEM MINISTRU ZA POLJOPRIVREDU?

Novi Sad, 23. avgust 2013.

Miroslav:

Detaljno definisanje poljoprivrednog gazdinstva u delu nophodnih poslovnih objekata, nophodne opreme, članova gazdinstva, prometa novca na namenskom računu, poljoprivrednog obrazovanja, vođenja knjige proizvodnje... Uslovi kao posedovanje 0,5ha i PIO nisu dovoljni!

- Limitirati na 250 ha količinu poljoprivrednog zemljišta koje može biti  u vlasništvu  jednog  gazdinstva.

- Oporezovati po višoj stopi poljoprivredno zemljište koje prelazi sumu od 250ha - sopstvena plus zakupljena zemlja. 

- Limitirati na 10ha mogućnost zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Problem velikih parcela se može lako rešiti i ne može biti izgovor.

- Oporezovati po višoj stopi vlasnike zemljišta  koji nisu poljoprivrednici i koji istu izdaju u zakup.

- Napraviti progresivnu poresku stopu za traktore i kombajne prema snazi (kubikaži ) motora, kao kod automobila. Time bi se postiglo da se isforsira domaća mehanizacija, da se uposli više ljudi u poljoprivredi, a naravno i u domaćoj industriji.

- Napraviti dobar ambijent za organsku proizvodnju stimulacijama i organizovanjem otkupa i izvoza proizvoda.

- Podržati decu - finasijski i organizaciono, koja se školuju za poljoprivrednu proizvodnju i daju kontinuitet porodičnom gazdinstvu.

- Razvijati srednja poljoprivredna gazdinstva, jer njihov udeo u ekonomiji države i broj uposlenih daju garanciju održanju i odbrani teritorije (garantovano!). Gazdinstva koja poseduju veliku količinu zemljišta, a malo članova, ne mogu biti strateški cilj Srbije.

Nadam se da će moji predlozi doprineti unapređenju zakona i stvoriti dobar ambijent za razvoj i poslovanje poljoprivrede i poljoprivrednika kojih je sve više, jer nam je industrija skoro nestala.