NASTAVAK SETVE ŠEĆERNE REPE

Proletnja setva
NASTAVAK SETVE ŠEĆERNE REPE
Novi Sad, 6. april 2010.

Pre uskršnjih kiša u Srbiji je šećernom repom zasejano oko 30.000 hektara, što je malo više od polovine očekivane setve.
Dragan Popović, menadžer sirovinskog sektora kompanije „Sunoko”, za „AgroServis” kaže da setva malo kasni, ali da je treba nastaviti čim vreme dozvoli.
- Mi smo posejali oko 24.000 hektara i kiša će pomoći da se formira snažan sklop biljaka. Nastavak setve imaće brzo nicanje 7-10 dana, jer će temperatura zemlje biti optimalna, a biljke će dobro stasati, jer će imati vlagu za klijanje. Praksa je pokazala da kada u početku marta seme ode u zemlju nicanje traje 3-4 nedelje. Sada će se u dobrim uslovima za klijanje i nicanje nadoknaditi probijeni agrouslovi – kaže Popović i podseća ratare da još uvek važi njihov poziv za razmenu repe za traktore John Deere u trajanju od pet godina.
Setva ostalih biljaka u Srbiji nije prekoračila rokove. Najviše je bila zastupljena setva jarog ječma, na 14.630 hektara, od toga u nišavskom okrugu 3.780, a zapadnobačkom 2.200 hektara. Setva jarog ječma ove godine biće za trećinu manja od uobičajene, jer su otkupljivači lane imali niske cene, a znatno je smanjen i broj stoke.
Uljana repica i pored dobrih uslova i otkupne cene zauzima svega 15.778 hektara, što je za četvrtinu manje od prethodne godine. Prema tvrdnjama ratara razlog za to je nedostatak znanja o zaštiti i kvalitetne mehanizacije za setvu i žetvu.
I pored toga što je u Srbiji posejano svega 481.324 hektara pšenice, nije evidentirana nijedna setva jare, što do sada nije bio slučaj.