Navodnjavanje

 

PRAVILNIM ZALIVANJEM DO VE─ćEG I KVALITETNIJEG RODA POVR─ćA

Novi Sad, 18. jul 2018.

Izvor: Agroklub

  • Povrtarske biljke zahtevaju mnogo vode jer se korenov sistem tih biljaka nalazi u povr┼íinskom sloju zemlji┼íta, gde su rezerve vode male i nestabilne. Ipak, ni preobilno zalivanje nije dobro, a ono ─Źek mo┼że da dovede do propadanja biljaka. Evo ┼íta o tome ka┼żu stru─Źnjaci.

Povrtarske biljke imaju velike potrebe za vodom jer se korenov sistem tih biljaka nalazi u povr┼íinskom sloju zemlji┼íta, gde su rezerve vode male i nestabilne. Kako nagla┼íava diplomirani in┼żenjer poljoprivrede Aleksi─ç Valentina, pravovremeno navodnjavanje je veoma va┼żno, zato ┼íto manjak vode u zemlji┼ítu ograni─Źava rast i razvitak biljaka, ali i smanjuje prinose. Ona dodaje da ukoliko se ne reaguje na vreme, eventualne posledice nije mogu─çe popraviti obilnim zalivanjima.

Visoke prinose, dobrog kvaliteta, povr─çe mo┼że posti─çi jedino u uslovima povoljnog vodnog re┼żima zemlji┼íta, pa se njegova proizvodnja ne mo┼że zamisliti bez navodnjavanja. Pri nedostatku vode, odnosno vlage u zemlji┼ítu, prinosi povr─ça se smanjuju, a kvalitet povr─ça pogor┼íava, pri ─Źemu dolazi do stvaranja drvenastih vlakana i nutritivna vrednost povr─ça se smanjuje.

Prevelika vla┼żnost, tako─Ĺe, ┼ítetna 

Na rast i razvoj biljaka, tako─Ĺe, negativno uti─çe prevelika vla┼żnost zemlji┼íta. Tada se formiraju niski prinosi, s malim sadr┼żajem ┼íe─çera, vitamina i mineralnih materija. Ukoliko se zemlji┼íte vla┼żi preko mere, du┼żi vremsnki period, onda se uzrokuje zabarivanje i stvaraju se anaerobni uslovi. Biljke zaostaju u rastu, ┼żute, venu i na kraju uginu. Zbog nepravilnog toka vla┼żnosti zemlji┼íta, kada se smanjuje niska i visoka vla┼żnost, dolazi do naglih promena sadr┼żaja vode u biljkama, a to izaziva pucanje korenastog dela i plodova ve─çine vrsta.

Broj zalivanja zavisi od više faktora

Zalivni re┼żim mo┼że se primenjivati prema vla┼żnosti zemlji┼íta, gde je tehni─Źki minimum za povr─çe dosta visok i kre─çe se u intervalu 70-85% od PVK, u zavisnosti od vrste povr─ça. U na┼íim uslovima taj broj zalivanja u zna─Źajnoj meri zavisi od meteorolo┼íkih uslova godine, koli─Źine i rasporeda padavina i kapaciteta zemlji┼íta za lako pristupa─Źnu vodu, kao i faze razvoja biljke.

Podela povr─ça prema potrebi za vodom

Prema zahtevima vla┼żnosti zemlji┼íta povrtarske biljke se svrstavaju u ─Źetiri grupe:

  1. Vrste koje intenzivno usvajaju vodu iz zemlji┼íta i tro┼íe je intenzivno, imaju dobro razvijen korenov sistem kao i nadzemnu masu (celer, krompir);
  2. Vrste koje intenzivno usvajaju vodu i ekonomi─Źno je tro┼íe, imaju razvijen korenov sistem i takvu gra─Ĺu li┼í─ça, koja spre─Źava preteranu transpiraciju (┼íargarepa┼ípargla), ili su listovi prekriveni maljama (paradajzlubenica);
  3. Vrste koje slabo usvajaju vodu, a mnogo je tro┼íe su sa slabo razvijenim korenom, a dobro razvijenom lisnom masom (kupusnja─Źepaprikasalata);
  4. Vrste koje slabo usvajaju vodu i slabo je tro┼íe, sa slabo razvijenim korenovim sistemom i malom transpiracionom povr┼íinom (crni i beli luk).

Ve─çina povrtarskih biljaka voli vla┼żnije zemlji┼íte 

Kod ve─çine povrtarskih kultura, nadzemni deo biljke je bujan bez obzira na stani┼íte i ima krupno i debelo li┼í─çe, krupne ─çelije i veoma ovodnjeno tkivo sa ve─çim stomama, koje se karakteristi─Źno pona┼íaju. U stvari, iz njih se odvija intenzivna transpiracija, ┼íto je jedan od uzroka pove─çanih potreba povrtarskih useva za vodom. Povr─çu je zato neophodna povi┼íena vla┼żnost zemlji┼íta jer ve─çina vrsta ima koren slabe usisne mo─çi, pa mogu da koriste vodu koja se dr┼żi slabijim silama.

Koren većine povrća uglavnom slavije razvijen i u površinskom sloju zemljišta

Povr─çe ima slabo razvijen koren, rasprostranjen u manjoj zapremini zemlji┼íta. On se nalazi u povr┼íinskom sloju gde su rezerve vode male i nestabilne. Na po─Źetku vegetacije, koren se sporo razvija, posle 40-50 dana najve─ça masa se nalazi u sloju 10-20 cm, gde je neophodno odr┼żavati povoljnu vla┼żnost, ┼íto je ote┼żano. Osim toga, ve─çina povrtarskih biljaka ima preko 10 pa i do 26 delova nadzemne mase na jedan deo korenove mase. Stoga prinos nekih povrtarskih biljaka naglo opada ukoliko se vla┼żnost zemlji┼íta, iako visoka, i malo spusti ispod donje optimalne granice.

Koliko povr─çu treba vode?

Mo┼że se proceniti da su ukupne potrebe za vodom povrtarskih useva od 150-200mm kod vrsta sa kratkom vegetacijom, koje se gaje rano u prole─çe ili u jesenje-zimskom periodu, kada su evapotranspiracioni zahtevi sredine skromni, one mogu dosti─çi 600-650 pa i 700 mm kod useva pune vegetacije, ─Źija je setva rano u prole─çe, a skidanje kasno u jesen, ili kod vrsta koje se proizvode iz rasada.

za┼íti─çenom prostoru celokupnu koli─Źinu vode treba obezbediti navodnjavanjem. U zavisnosti od uslova i biljne vrste, ukupne potrebe za vodom kod proizvodnje rasada su 80-160 mm u za┼íti─çenom prostoru, a na otvorenom mogu da budu i ve─çe (npr. kod proizvodnje rasada kasnog kupusa). Obavlja se veliki broj zalivanja sa malim normama, odr┼żava se optimalna vla┼żnost zemlji┼íta u povr┼íinskom sloju od nekoliko santimetara do 15-30 cm, gde su rezerve vode nestabilne.

***

Za najbolju mogu─çu snabdevenost zemlji┼íta, a samim tim i povr─ça vodom navodnjavanje bi trebalo, zavisno od temperature, koli─Źine padavina i fenofaze biljaka, primenjivati svakih 3-5 ili 5-7 dana tokom vegetacije, a u uslovima ekstremne su┼íe i svakog drugog dana. Kada je re─Ź od na─Źinima navodnjavanja, trenutno najbolji i najracionalniji na─Źin je sistem "kap po kap" jer osim niza prednosti omogu─çava i prihranu biljaka.