NEDELJNI PREGLED DEŠAVANJA NA PRODUKTNOJ BERZI (01.11.2010. - 05.11.2010.)

 

 

Žarko Galetin, Direktor Produktne berze

Kontinuitet relativno velikih prometa roba preko „Produktne berze“ u Novom Sadu nastavljen je i u prvoj nedelji novembra. Pšenica i kukuruz su vrlo kurentna roba ove sezone i to je osnovni razlog ovako intenzivnog trgovanja. U periodu 01.11.-05.11.2010. godine ukupan količinski promet iznosio je 3.066,80 tona robe. To je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 21,94%. Fakturisana vrednost svih kupoprodajnih aranžmana po osnovu pomenutog robnog prometa iznosila je ukupno 59.597.741,00 dinara i to je za 43,10% manje od upoređujućeg podatka iz prethodne nedelje.

Cena pšenice je u porastu. Svi kupoprodajni ugovori u trgovanju ovom robom zaključeni su po jednistvenoj ceni od 22,68 din/kg ( 21,00 bez PDV). To je rast u odnosu na prosečnu cenu trgovanja iz prethodne nedelje od tačno 5,00%. Pšenica je artrikal koji je ove godine podjednako interesantan i izvoznicima i mlinskim organizacijama, a ona pšenica lošijeg kvaliteta i mešaonama stočne hrane. Na strani tražnje upravo su to i bili glavni akteri u trgovanju. Interesento je konstatovati da je od žetve, cena pšenica bila u stalnom usponu. Taj rast je nekada bio manji nekada veći, ali kontinuitet rasta je toliko uočljiv, da se samo po sebi nameće pitanje gde je granica cenovnog rasta? Nezahvalno je u ovom trenutku davati neke preciznije procene, ali situacija na Evropskom tržištu otvara savim dobre perspektive ovoj robi u pogledu cene i u  narednom periodu.

Kukuruzom se u protekloj nedelji najviše trgovalo na berzi u Novom Sadu. Promet je iznosio 2.070 tona. Kako se zahuktava izvoz, tako je i kukuruz sve dominantniji u strukturi trgovanja. Statistički podatak o prosečnoj ceni kukuruza od 16,93 din/kg (15,67 bez PDV), ukazuje na jedan sasvim jasan cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju od  4,16%. Ovaj podatak bi ipak mogao da nas navede na pogrešan zaključak ako bismo taj pad tumačili kao tendenciju. Naime, pre se može govoriti o cenovnim varijacijama oko nekog ravnotežnog nivoa od 16,00 din/kg bez PDV. U prethodnoj nedelji prosek cene je bio nešto viši od tog nivoa, ove nedelje je približno isto toliko niži od te vrednosti. Razlike uglavnom nastaju usled različite udaljenosti robe od rečnih luka , sabirnih izvoznih centara, pa je roba sa udaljenijih destinacija nešto jeftinija i obratno.

Soja je zadržala kontinuitet trgovanja, ali su prometi ovom robom sve manji. Cena trgovanja iznosila je 34,34 din/kg ( 31,80 bez PDV), što je cenovni rast za neznatnih 0,18% u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje. Sojina sačma 44% proteina se prodavala po ceni od 40,83 din/kg (34,60 bez PDV), semenska pšenica po ceni 27,54 din/kg, a predmet trgovanja bilo je i mineralno đubrivo NPK 16:15:16 po ceni od 35,21 din/kg.

Po uticajnosti na formiranje berzanskog indeksa PRODEX, najuticajniji je kukuruz. Upravo iz tih razloga i pad cene kukuruza je imao veći uticaj na vrednost ovog pokazatelja, pa je PRODEX  kraj nedelje završio na poziciji od 208,67 indeksnih poena, što je za tek zanemarljivih 0,20 indeksnih poena manja vrednost nego poslednjeg dana trgovanja prethodne nedelje.