NEPOSEJAN KUKURUZ 180 EVRA TONA

 

Novi Sad, 9. mart 2011.

 

Ratari u Vojvodini ovih dana zatečeni su ponudom trgovaca za otkup novog roda pšenice i još neposejanog kukuruza.

Za pšenicu u predstojećoj žetvi trgovci za jednu tonu nude cenu od 180 evra i isto toliko za jesenji kukuruz, sveden na vlagu od 14 odsto, koji će tek biti posejan.

Za sada, ovi aranžmani nisu naišli na veći odjek, kao ni model robne razmene za uljarice, ali se može očekivati uskoro veći interes.

Prema proceni Žarka Galetina, direktotra Produktne berze u Novom Sadu, koju je saopštio „AgroServisu”, i tokom ove godine, pa i naredne, zadržaće se trenutne cene pšenice i kukuruza u našoj zemlji i okolini, uz uobičajene minimalne oscilacije.

Među analitičarima glavni podatak za prognozu kretanja cena žitarica i uljarica je cena nafte na svetskom tržištu, koja uglavnom raste.

Ukoliko SAD nađu računicu da žitarice i uljarice, posle zastoja, počnu ponovo da koriste za proizvodnju biogasa i metil alkohola, cena ovih kultura će zadržati visok nivo – poručuju stručnjaci.

Kada je reč o našoj zemlji, očekuje se da će polovinom godine doći do uvoza hlebnog žita, a za iduću godinu sve će zavisiti od otkupa ovogodišnje žetve za potrebe Državnih robnih rezervi, od najmanje 200.000 tona. Srbija, inače, ove godine, posle pola veka, novu žetvu dočekuje bez neophodnih prelaznih zaliha od 300.000 tona i sa nepotpunim uvidom u lager koji imaju Rezerve. Uz sve to, samo trećina žetvenih polja su posejana u optimalnom roku, a obilne padavine su hranljive materije odnele u zemlju ispod korenovog sistema, što ne garantuje očekivani rod od 4.000 kilograma po hektaru – tvrde stručnjaci.

               (AgroServis)