NI NOVE PONUDE NE PREKIDAJU BLOKADU:

 

Poljoprivredna udru┼żenja ne odustaju od svojih zahteva i nastavljaju zatvaranje saobra─çajnica

Novi Sad, 13.08.2022.

Novosti

PREGOVORI sa poljoprivrednicima ni ju─Źe nisu urodili plodom. Za stolom u Novom Sadu opet su se na┼íli predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zemljoradnika, koji ve─ç ─Źetvrti dan traktorima blokiraju deo centra grada, tra┼że─çi da im se ispune svi zahtevi. Na kraju niko nije bio zadovoljan.
Poljoprivrednici tra┼że cenu suncokreta od 700 evra po toni, subvencije goriva, moratorijum i zamrzavanje kredita, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, premiju za mleko od 15 dinara po litru, odricanje trgovaca od mar┼żi na prodaju ulja, poskupljenje suncokretovog ulja, kao i 30 odsto subvencija za ─Ĺubrivo. Dr┼żava je prekju─Źe na sednici vlade odobrila izvoz ulja, bez ograni─Źenja.

- ┼áto se ti─Źe dodatnih ustupaka, imamo ideje - kazala je premijerka Ana Brnabi─ç.

- Ispunili smo ono ┼íto smo obe─çali, a to je da smo ukinuli zabranu izvoza ulja. Spremni smo da zajedno sa uljarima tra┼żimo da cena otkupa bude 535 dinara bez poreza. Ako dr┼żava bude garantovala cenu suncokreta, onda bi to morala svima, a to je nemogu─çe. Dr┼żava mo┼że jedino da reguli┼íe trgova─Źku mar┼żu, da bude 10 odsto. Ponudili smo 22 dinara subvencije za gorivo po hektaru. U poslednjem kvartalu mo┼żemo i─çi i na 30 dinara.

Premijerka Srbije podsetila je da je bud┼żet za subvencije u 2010. godini bio 14 milijardi, a sada prelazi 50 milijardi dinara.

- Vidi se da je podr┼íka porasla - istakla je Brnabi─çeva, koja je u Novom Sadu ju─Źe bila na sastanku povodom obele┼żavanja Dana mladih.

- Ve─ç smo tokom godine intervenisali. Dr┼żavni bud┼żet nije ─çup bez dna i dr┼żava mora ostati fiskalno odgovorna. Moramo se obezbediti i za slede─çu godinu. Bilo bi neodgovorno da potro┼íimo sve ┼íto imamo.

Posle sastanka sa predstavnicima ministarstva, u prostorijama Pokrajinske vlade, Mileta Slankamenac, ─Źlan pregovora─Źkog tima poljoprivrednika, kazao je da je bilo odre─Ĺenih "novih ponuda", sa svih strana, ali niko nije bio zadovoljan kona─Źnim ishodom.

- Mi smo spremni da se ne─Źega odreknemo, ali oni nisu spremni ni┼íta da dodaju - obasnio je Slankamenac.

- O─Źigledno je da dr┼żava nije u─Źinila koliko je mogla i da mo┼że mnogo vi┼íe, pa, vide─çemo kako ─çe sve to dalje da ide. Poljoprivrednici nastavljaju protest, ali su otvoreni i za nastavak pregovora sa nadle┼żnima, pa i za novi susret sa premijerkom Anom Brnabi─ç, ako ona to ┼żeli.

Tokom ju─Źera┼ínjeg dana bili su blokirani Varadinski most i Bulevar Mihajla Pupina, a za vikend je planirana blokada i nekih drugih saobra─çajnica.

Nisu protesti bili samo u Novom Sadu. Svoje nezadovoljstvo iskazali su blokadom i ratari iz Subotice, ali i Ra─Źe Kragujeva─Źke.

TRA┼ŻE PO HEKTARU 300 EVRA

RATARI u Ra─Źi Kragujeva─Źkoj blokirali su ulaz u zgradu op┼ítine. NJih su obi┼íle i dale im podr┼íku kolege iz Jagodine i Bato─Źine. Ni oni ne odustaju od cene suncokreta od 700 evra po toni, plus PDV, da zemljoradnicima "plavi" dizel bude dostupan na svim pumpama, dr┼żava da kontroli┼íe cenu mineralnog ─Ĺubriva, ali i 300 evra podsticaja po hektaru.

--- Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <---

--- Besplatni Agro Saveti ---
---> KLIKNITE OVDE! <---