NOVA HLADNJAČA ZA POVRĆE

 

Čelarevo, 13. decembar 2010.

 

Danas je u Čelarevu na gazdinstvu Stevice Mirkovića puštena u rad hladnjača kapaciteta 1.100 tona, u čijem finansiranju, sa bespovratnim sredstvima u iznosu od 4.700.000 dinara, je učestvovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Otvarajući ovaj objekat dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, rekao je da je ova investicija najbolji dokaz o korisnom ulaganju u mala porodična gazdinstva i dodao:

- Očekujem da ćemo i iduće godine imati dovoljno sredstava da nastavimo ulaganja u kupovinu hladnjača i silosa, jer time povećavamo konkurentnost proizvoda. Uskoro ćemo imati u funkciji javna skladišta i za voće i povrće i to je novi kvalitet u stvaranju tržišne sigurnosti.

Dragin je primetio da gazdinstvo porodice Mirković sa ovom investicijom od 200.000 evra dugoročno pozicionira svoju proizvodnju na 60 hektara otvorenog polja i očekuju da više od trećine izvezu na tržište Evropske unije.

Stevica Mirković je za iduću godinu predvideo da po 15 jutara zauzme krompir, luk i lubenica, a da još posadi kupusnjače, papriku i cveklu. Deo ugovora za izvoz ovo gazdinstvo ima sa kupcima u Nemačkoj i Mađarskoj, a očekuju da njihove lubenice od 3-5 kg isporuče i na tržište Norveške.

Povrće od Mirkovića kupuju svi trgovački lanci, a domaćin kaže da najbolju saradnju ima sa Univereksportom iz Novog Sada. Za pun rad hladnjače i veći obim proizvodnje na gazdinstvu će raditi novih pet radnika.

                  (AgroServis)