NOVI BROJ „GAZDINSTVA”

 

Novi Sad, 26. septembar 2014.

„Gazdinstvo” u broju 92 objavljuje celovit tekst Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godina, uz komentar da je ovaj dokument neophodno dopuniti ili da ga Vlada povuče, iako je usvojen u julu.

List preporučuje čitaocima da pokušaju videti sebe i svoje gazdinstvo u okviru pomenutog dokumenta, polazeći i od toga da on važi do 2024. godine. Dakle, reč je o putu do ulaska u EU, gde ima puno nepoznanica. List navodi šta sve nije jasno u Strategiji i čega nema.

Redakcija je pod lupu stavila otkup šećerne repe, sa stavom fabrika da umanje ugovorenu cenu.

O stanju useva šćerne repe i kukuruza prenosimo analizu dr Dragice Janković, Prognozno – izveštajna služba za zaštitu bilja, sa preporukama o plodosmeni.

Redovan prilog o tržištu ima i podatke o uvozu 20.000 tovljenika.

Izdavanje državne zemlje u zakup je stalna tema, kojom razjašnjavamo zloupotrebe i donosimo tabelu iz koje se vidi koliko u kojoj opštini u Vojvodini ima državnih oranica. Istraživanje je pokazalo da Uprava za zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede nema mehanizam da reaguje niti dovoljno zaposlenih da bi bila efikasnija. Preskakanjem rokova za licitaciju lokalna vlast odabranim poljoprivrednicima čini uslugu, dozvoljavajući korišćenje oranica bez plaćanja.

„Gazdinstvo” prenosi i ponudu austrijskim biznismenima da u Srbiji trenutno imamo uslove za tov 120.000 junadi i milion svinja.

List se prodaje putem pretplate. Telefon 021/422-713, radnim danom od 9-14,30 časova.