Novi broj „Gazdinstva“

 

IPARD ŠAMAR ZA SRBIJU

Novi Sad, 30. septembar 2016.

Čekajući mnoge rasplete na tržištu uljarica, tek danas u štampi je septembarski broj „Gazdinstva“ (112), koji se prodaje putem pretplate.

O tome više detalja list donosi u tekstu „Uljare se omastile, kukuruz u čardaku, država nemi posmatrač“.

Pored teme „IPARD šamar za Srbiju“, objavljen je razgovor sa prof. dr Draganom Glamočićem, savetnikom predsednika Vlade i rukovodiocem Štaba o odbrani od zarazne bolesti – kvrgavosti kože kod goveda.

Slaviša Dabižljević pripremio je detaljan osvrt i pitanja za svoje sagovornike o tome kako su mali farmeri u Hrvatskoj, nakon ulaska ove zemlje u EU – propali.

Aktuelne preporuke za setvu pšenice i to NS sorti pripremio je prof. dr Miroslav Malešević.

Ekonomski analitičar Vojislav Mirkov saopštio je detaljne podatke o proizvodnoj ceni suncokreta i kukuruza.

Dr Aleksandra Gajdobranski, u seriji tekstova za bogatija polja, o poboljšanju (promeni) setvene strukture u Srbiji, detaljno sagledava tržište soje, suncokreta i uljane repice i tvrdi da ratari u ovoj proizvodnji imaju šansu, ali da industrija kasni u stvaranju partnerskih odnosa sa njima.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović poziva lokalne samouprave da se uključe u osnivanje zadruga kao osnovnog oblika proizvodnog zajedništva na selu.

List, kao i ranije, objavljuje pregled cena žitarica i stoke u svetu i Evropi.Posebno je interesantan pregled cena mesa i žive stoke na berzi u Modeni. Može se primetiti da je cena živih tovljenika i dalje oko 200 dinara po kilogramu, a da je za 50 dinara niža u našoj zemlji.

List „Gazdinstvo“ možete poručiti na e-mail adresu: agroprofit.udruzenje@gmail.com   ili putem telefona 021/422-713.

Godišnja pretplata 10 brojeva iznosi 1.000 dinara.