NOVI ROD PŠENICE 13,39 DINARA PO KILOGRAMU

Produktna berza Novi Sad

Novi Sad, 20. jul 2010.
Ovogodišnji rod pšenice povoljnog kvaliteta za proizvodnju hleba iznosi 13,39 dinara za kilogram bez PDV-a (rod 2009. bez PDV-a je 13,80 dinara za kilogram).
Ratari veći deo pšenice prodaju manjim mlinovima mimo Produktne berze, tako da se, zapravo, u ovom času ne može utvrditi ukupan promet, kao ni rezultati žetve. Ono što ohrabruje jeste vest da će i zvanično ovih dana biti objavljena lista javnih skladišta, gde će poljoprivrednici za čuvanje zrna dobijati subvencije od države.
Otkupljivače pšenice po 15 dinara koje je nedavno pominjao u javnosti ministar Dragin, ratari u Vojvodini ne mogu pronaći, iako ozbiljnu ponudu kvalitetne pšenice za prodaju ima „Vojvodina agrar”. Najveća količina lagerovane pšenice nalazi se u silosima „Žito prometa” u Senti – preko 35.000 tona.
Cena pšenice na berzi u Budimpešti je 15,03 dinara po kilogramu, što je pad od 0,50 dinara u odnosu na proteklu nedelju, a u Čikagu je 17,18 dinara po kilogramu.
Kako saznaje „AgroServis”, potražnja za kukuruzom je veoma mala, a berzi su prodate simbolične količine po ceni od 17 dinara bez PDV.