NOVI ŽIVOT „AGROŽIVA” U ŽITIŠTU

 

Žitište, 13. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Firma „Premijum čiken“, koja u Žitištu posluje u objektima nekadašnjeg giganta „Agroživ“, beleži sve bolje rezultate i širi proizvodnju i mrežu kooperanata.

– Sada je ovde zaposleno 285 ljudi – kaže generalni direktor kompanije „Premijum čiken“ Saša Stojanović. – Tome treba dodati i oko 370 kooperanata, a ceo sistem u koji je firma uključena ima više od 2.000 radnika. Od preuzimanja „Agroživa“, koji je januara 2017. godine kupljen iz stečaja, mnogo je uloženo u oživljavanje i unapređenje živinarske proizvodnje.

Stojanović je na čelo firme došao s pozicije izvršnog direktora grupacije „Biftek“ iz Niša, koja je sada vlasnik dela „Agroživa“.

– Veliku pažnju smo usmerili u taj projekat. Obnovili smo deo postrojenja, planiramo širenje proizvodnje, ulaganje u razvoj i modernizaciju, u razvoj tržišta, i domaćeg i inostranog. Podigli smo kvalitet i standarde, od proizvodnje brojlera pa do finalnog proizvoda. Imamo sve svetske sertifikate u proizvodnji hrane, a među retkima smo koji imaju IFS standard, jedan od najstrožih internacionalnih u proizvodnji hrane. Firma je sada deo stabilnog sistema, sa četiri klanice i čak 150 maloprodajnih objekata, i problemi koji su pratili „Agroživ“ sada su iza nas – napominje Stojanović.

On naglašava da se planira i širenje mreže kooperanata.– Žitište je bilo prepoznatljivo po živinarskoj proizvodnji. To je ovde tradicija i mi ćemo se truditi da je održimo i u budućnosti – obećava Stojanović.A tehnički direktor Miloš Nedeljković naglašava da su kapaciteti firme već sada na veoma visokom nivou.

– Trenutno na podu, kako mi to žargonski kažemo, imamo 1,5 milion pilića u odgoju – ističe Nedeljković. – Imamo tri velike farme, u Dobrici, Torku i Zrenjaninu, i mnoštvo manjih, od kojih je najveći broj u Žitištu. Planiramo da ubrzo podignemo još jednu veću farmu u Torku, kapaciteta 200.000 brojlera.

Iz te kompanije poručuju da su svi koji žele kooperantski odnos dobrodošli, a naročito ako su s područja Žitišta i srednjeg Banata jer je obostrano korisno da sirovine budu bliže prerađivačkih pogona.