Drugi pišu

МИХОЉСКО ЛЕТО НА ПЕШТЕРСКОЈ ВИСОРАВНИ

 

Пештер, 02.11.2022.

РТС

  • Пештер, који важи за најхладније место на Балкану, последњих дана октобра изгледао је потпуно неубичајено за ово доба године. Како, забележила је екипа РТС.

На широком простору између Карајукић Бунара и Сјенице, ових октобарских дана - поља се беле од стада оваца. Испод врха Гиљеве, зелени откоси. Нестваран амбијент у ово доба године на најхладнијем месту на Балкану.

ПРОЗВОДЊА МЛЕКА КРОЗ ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ, ПОМОЋ СТИЖЕ И ОД МЛЕКАРЕ

 

Сланкамен, 13.10.2022.

РТС

  • Више крава - више млека, тако кажу и пољопривредници и прерађивачи. Да би побољшали сточни фонд, али и повећали количине млека у продаји, сточари користе бескаматне кредите које им за куповину квалитетних грла даје шабачка млекара. Са новим јуницама највећа фарма у Срему прошириће производњу. У Сланкамену 11 чланова породице Алексић заједно су и на њиви и у штали.

На пола хектара дворишта налази се осам објеката, око 450 грла расне стоке, од телади до бикова. У две штале је мужа, а из домаћинства Алексића сваки дан се испоручи више од 2.000 литара млека.

KAKO KLIMATSKE PROMENE UTIČU NA DOMAĆU PŠENICU?

 

Novi Sad, 03.10.2022.

Danas

  • Nije to nikakva budućnost, a kamoli daleka: ekstremne vremenske prilike većugrožavaju domaću pšenicu. O sušama i pljuskovima, insektima i plesnima i posledicama po trpezu piše dr Jasna Mastilovićsa Instituta za prehrambene tehnologije

Poslednja decenija, od 2010. do 2019. godine, bila je toplija od bilo koje druge decenije u najmanje poslednjih 1300 godina. Drugo mesto zauzima decenija pre nje: od 2000. do 2009.

NEOPLANTA KAO PRIMER DRUGIM KOMPANIJAMA: U POSLU RAZMIŠLJAMO ŠIROOOKO

 

Novi Sad, 20.09.2022.

RTS

  • Novosadska kompanija Neoplanta, koja posluje kao članica Nelt Grupe, dobila je ovog leta integrisanu dozvolu za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine, koja predstavlja najviši evropski standard u oblasti ekologije. Time je postala prva mesna industrija u Srbiji sa IPPC dozvolom i primer kompanijama u sferi održivog poslovanja. To je, kako kaže direktor kompanije Neoplanta, Aco Tomašević, put koji su odabrali i kojim žele da idu.

„Kada bi IPPC dozvola mogla da govori u naše ime, rekla bi da je ona za kompaniju Neoplanta isto što i potporni zid na kući. Temelj smo sami izgradili ekološkim projektima koje realizujemo još od 2010. godine, sada smo postavili i potporni zid, a sve u cilju da sagradimo stabilnu, čvrstu, eko kuću, na koju će se ugledati. Onog trenutka kad i druge kompanije iz prehrambene industrije požele da sagrade kuću po ugledu na našu, računaćemo da je naša misija ispunjena jer će to značiti da i druge kompanije, zajedno sa nama, poštuju najviše standarde očuvanja prirodnih dobara, recikliraju otpad i vode računa o smanjenju štetnih emisija", rekao je Tomašević.

ИСПАША ПОПРАВЉА НЕИЗВЕСНУ РАЧУНИЦУ

 

Ковин, 07.06.2022.

Дневник

  • Газдинство породице Саше Радојевића (53) из Ковина познато је по сточарству, при чему је акценат стављен на традиционални, екстензивнији вид производње ослоњен на испашу.

У првом плану газдинства је овчартсво са укупно око 1.400 оваца домаћих аутохтоних раса праменка и виторога жуја, али ту је и стадо од преко 200 коза и 200 говеда. Њихова испаша на пашњацима Делиблатске пешчаре и крај Дунава, сада када су житарице и сточна хранива поскупели, потврђује да су на добром путу, заједно са осталим сточарима који су се определили за овакав вид производње.

KOMPANIJA IMLEK U SARADNJI SA SISTEMOM ALMEX ORGANIZOVALA CELODNEVNI IZLET ZA DECU IZ ŠKOLE “MARA MANDIĆ” IZ PANČEVA

 

Beograd, 15.4.2022.

Kompanija Imlek organizovala je celodnevni izlet za mališane iz škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” iz Pančeva na farmi Stari Tamiš, nadomak Pančeva. U saradnji sa sistemom Almex, čije je imanje Stari Tamiš najveće poljoprivredno gazdinstvo, kompanija Imlek je najmlađima pored edukativnog segmenta, omogućila nezaboravno iskustvo.

Eksplozija troškova

 

U ITALIJI 100.000 FARMI PRED GAŠENJEM, U HRVATSKOJ NEKI VEĆ RASPRODAJU STOKU...

Hrvatska, 28.03.2022.

Jutarnji list

  • Kada govorimo o održivosti domaće poljoprivredne proizvodnje u ovim uslovima, pravi pokazatelj biće jesen ove godine

Oko 100.000 italijanskih farmi, ili jedna od deset farmi u zemlji, suočava se sa zatvaranjem proizvodnje zbog eksplozije troškova rada, tvrdi tamošnje udruženje farmera Coldiretti, pozivajući se na istraživanje Agencije za poljoprivredna istraživanja Crea.

ИЗВОЗ ПРИПЛОДНИХ ЈУНИЦА ЗАКОЧИЛИ ЗАСТАРЕЛИ ПАРАГРАФИ

 

Верушић, 08.12.2021.

Dnevnik.rs    

Фармер Мирослав Киш, таман када је након нешто више од три године дошао у прилику да убере плодове са прве фарме приплодних говеда расе лимузин запаћене у Србији, у Верушићу надомак Суботице, испречила се мера суседних држава из региона. Наиме, са породичне фарме Киш је већ утаначен извоз приплодних јуница лимузин расе, али се испоставило узалуд, јер су посао закочили застарели параграфи.

МУШМУЛЕ КАО ХОБИ, АЛИ И ИЗВОР ЗАРАДЕ

 

Смедеревска Паланка, 22.11.2021.

РТС

  • Мушмула је воћна врста која није у великој мери распрострањена међу српским произвођачима, али од које може да се остварити добра зарада, кажу Дијана и Предраг Филиповић из Тополе, који су се одлучили за узгајање мушмула.

Пре шест година у селу Водицама код Смедеревске Паланке, на површини од 30 ари, Филиповићи су посадили триста стабала овог воћа, обоје су у радном односу, па су мушмуле за њих хоби који уз задовољство донесе и додатну зараду.

НЕДИМОВИЋ: ПРВА ПОМОЋ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ОД 15. ДЕЦЕМБРА

 

Београд, 22.11.2021.

Политика

  • Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је, приликом обиласка Дупљаје, села у општини Бела Црква, да је прва мера помоћи пољопривредницима у Србији за набавку пољопривредне механизације, у виду повраћаја 50 одсто средстава, планирана од 15. децембра.

Министар је посетио газдинство породице Стојадинов у Дупљаји и том приликом разговарао са мештанима о актуелним проблемоима са којима се суочавају у вези са власништвом пашњака и земљишта.