Vesti

МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ: СВЕ СУБВЕНЦИЈЕ БИЋЕ ИСПЛАЋЕНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

 

Београд, 25.11.2022.

РТС

  • Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже за РТС да исплата премија за млеко за трећи квартал почиње у понедељак, а да ће све субвенције бити исплаћене до краја године. Наглашава да је приоритет увођење е-Аграра, као и да неће систем функционисати по принципу "брзи прсти", већ ће се увести критеријуми за сваку меру.

Министарка Јелена Танасковић истиче да нам ситуација у којој се свет налази показује да је основни задатак сваке државе да обезбеди довољне количине хране, као и да је то један од главних приоритета којима се бави и наша држава.

ВЛАДА ПРОДУЖИЛА ОГРАНИЧЕНУ ЦЕНУ ХЛЕБА И ЗАБРАНУ ИЗВОЗА МЛЕКА

 

Београд, 25.11.2022.

Политика

  • Влада Србије продужила је још три месеца цену хлеба „сава” од 53,5 динара, а до Нове године продужила је забрану извоза млека.

Влада је усвојила данас измењену Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа Т-500, којом је ограничење цене овог производа продужено за још 90 дана, а у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва.

ДОЗВОЉЕНИ СИСТЕМ АФЛАТОКСИНА ОСТАЈЕ ИСТИ ДО 30. НОВЕМБРА 2023.

 

Београд, 24.11.2022.

Tanjug

  • Стручни Савет за безбедност хране донео је одлуку да постојећи максимално дозвољени ниво афлатоксина М1 од 0,25 микрограма по килограму, остане на снази до 30. новембра 2023. године, објавило је Министарство пољопривреде.

Ову одлуку Савет је донео на основу праћења модела предвиђања појаве афлатоксина у наредном периоду на основу тренутне климатске ситуације и стања на пољима кукуруза, а водећи рачуна о здрављу људи и животиња, саопштили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

ДАН ДОБАВЉАЧА ОКУПИО 80 КОМПАНИЈА, ОДРЖАНО 450 САСТАНАКА

 

Нови Сад,  24.11.2022.

Tanjug

  • Представници 80 компанија су одржали око 450 међусобних састанака у оквиру данашњег Дана добављача - Агробизнис 2022, како би се остварили контакти домаћих и страних привредника и помогло домаћим компанијама да уђу у добављачке ланце већих компанија, било да оне послују на територији Војводине или у иностранству.

Овај догађај у организацији Развојне агенције Војводине (РАВ) био је усмерен на секторе пратеће аутомобилске индустрије, метала, гуме, пластике и електронике, наводи се у саопштењу организатора.

ПРЕМИЈА ЗА МЛЕКО ЗА ТРЕЋИ КВАРТАЛ ОСТАЈЕ 10 ДИНАРА

 

Београд, 24.11.2022.

Tanjug

  • „Премија за млеко за трећи квартал ове године остаје 10 динара за литар, а о износу премије за следећу годину разговараће се у току јануара”, рекао је председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Вукашин Баћина након састанка у Министарству пољопривреде.

Он је казао да је реч о првом састанку са новом министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић и да је прихваћено неколико захтева.

НАЦРТ НАЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА ПОЉОПРИВРЕДЕ, СВАКУ КЛАСУ МЛЕКА ПОСЕБНО ПЛАЋАТИ

 

Београд, 24.11.2022.

Дневник

  • Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства прошле седмице завршило је јавни увид Националног програма за пољопривреду за период од 2022 до 2024 године , у којем су ближе разрађени правци развоја пољопривреде на средњорочном плану предвиђени Стратегијом пољопривреде и руралног развоја од 2014 до 2024 године.

 Нацрт програма је заправо плански документ који треба да дефинише смернице развоја пољопривреде и динамику усклађивање са Заједничком пољопривредном политком (ZPP ) ЕУ, и како је Министарство истакло , представља почетак консултација у ком смеру треба да иде ова грана привреде.

TRADICIONALNA DONACIJA KOMPANIJE IMLEK POVODOM SVETSKOG DANA DETETA

 

Beograd, 21. 11. 2022.

Povodom Svetskog dana deteta, kompanija Imlek, regionalni lider na tržištu mleka i mlečnih proizvoda, obradovala je veliki broj mališana iz dečijih ustanova širom Srbije. Ovim povodom kompanija je deci poklonila njihove omiljene mlečne proizvode, poput Moja Kravica čokoladnog mleka i Moja Kravica milkšejkova uz zanimljive proizvode neophodne za svakodnevni život.

VELIKI INTERES FARMERA ZA SARADNJU SA ZLATIBORSKOM MLEKAROM

 

Vranje/Bujanovac, 18.11.2022.

Program Veterinarske stanice u Bujanovcu, za očuvanje mlečnog govedarstva u regionu, se uspešno ostvaruje uz poslovno uključivanje PK „Zlatibor” u otkup mleka. Mlekara sa Zlatibora u Bujanovcu preuzima 7.000 litara mleka dnevno od više od 60 farmera, a preuzete količine isplaćuje za 15 dana, što se dogodilo nedavno.

РОБНЕ РЕЗЕРВЕ ТРАЖЕ 150.000 ТОНА КУКУРУЗА

 

Београд, 16.11.2022.

Политика

  • Дирекција за робне резерве покренула је куповину до 150.000 тона меркантилног кукуруза овогодишњег рода по цени са ПДВ-ом од 40 динара за килограм.

На сајту РР објављено је да количина која се откупљује од активног и регистрованог пољопривредног породичног газдинства не може бити мања од 10 тона.

MANJE NOVCA ZA BORBU PROTIV BOLESTI ŽIVOTINJA: STOČARI PREUZIMAJU DEO TROŠKOVA?

 

Beograd, 15.11.2022.

Agroklub

  • Evropska unija planira da smanji finansijska sredstva za borbu protiv bolesti životinja. To ne znači ukidanje ili popuštanje obaveza pa će deo troškova preuzeti članice, ali i sami poljoprivrednici.

Poljoprivrednici u Evropskoj uniji mogli bi da se suoče sa većim troškovima u borbi protiv životinjskih i biljnih bolesti, proizlazi iz dokumenta koji su delegacije Austrije i Mađarske kritikovale na nedavno održanom Veću za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), a koje okuplja ministre i ministarke iz svih država članica EU-a.