Vesti

ЗА РАЗВОЈ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ – ДЕВЕТ МИЛИОНА ДИНАРА

 

Нови Сад, 07.05.2021.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је данас 17 уговора корисницима који су остварили право на бесповратна средства у оквиру конкурса за набавку прикључне механизације, машина и опреме за органску производњу.

ЗА ВИНАРИЈЕ И ВИНОГРАДЕ И НОВАЦ НА ПОКЛОН И КРЕДИТИ

 

Нови Сад, 07.05.2021.

Dnevnik.rs

  • Сектор производње вина препознат је као стратешки важан за развој економије Србије, а поред мера подстицаја из државне касе, које ће бити настављене и у 2021, виноградарима и винарима ће ове године бити омогућени и повољни кредити кроз нови пројекат Светске банке, кажу у Министарству пољопривреде.

Тако ће виноградари и винари имати прилику да осавремене своју опрему, механизацију и капацитете и кроз пројекат Светске банке за унапређење конкурентности пољопривреде Србије, који ће, како кажу за Тањуг у министарству, омогућити повољне кредите за пољопривредну производњу, уз део бесповратних средстава.

НЕДИМОВИЋ ОБЈАСНИО КАКО УЗ ПОМОЋ ДРЖАВЕ КУПИТИ НОВИ ТРАКТОР

 

Београд, 07.05.2021.

РТС

  • За мала пољопривредна газдинства, али и за предузећа у средује почела пријава за новчане подстицаје, које даје држава у сарадњи са Светском банком. Максимални износ, који једно газдинство бесповратно може добити је 25.000 евра, док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра. Са укупним буџетом од 38 милиона долара, пројекат ће трајати три године.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за Јутарњи дневник да је прва пријава на конкурс, који је отворен до 4. јуна, стигла већ у средуу 8.30, да може да конкурише свако газдинство, као и да је јавни позив намењен воћарима, повртарима, виноградарима и одгајивачима цвећа.

ЗА ВИНОГРАДАРЕ И ВИНАРЕ ПОДСТИЦАЈИ, АЛИ И ПОВОЉНИ КРЕДИТИ СВЕТСКЕ БАНКЕ

    

Београд, 05.05.2021.

Дневник

  • Сектор производње вина препознат је као стратешки важан за развој економије Србије, а поред мера подстицаја које ће бити настављене и у 2021, виноградарима и винарима ће ове године бити омогућени и повољни кредити кроз нови пројекат Светске банке, кажу у Министарству пољопривреде.

Тако ће виноградари и винари имати прилику да осавремене своју опрему, механизацију и капацитете и кроз пројекат Светске банке за унапређење конкурентности пољопривреде Србије који ће, како кажу за Танјуг у министарству, омогућити повољне кредите за пољопривредну производњу, уз део бесповратних средстава.

NOVI BROJ LISTA „GAZDINSTVO” – 158

 

RATARI U SETVENOJ GROZNICI – STOČARI U BRIZI

Novi Sad, 29. april 2021.

Iz štampe je izašao novi broj lista  „Gazdinstvo” (158) sa aktuelnim informacijama u poljoprivredi, a posebno izdvajamo:

  • Ratari u setvenoj groznici – stočari u brizi

Mnogi ratari privode setvu kraju. Zabeležen prvi potpisani ugovor o prodaji „na zeleno” ovogodišnjeg roda pšenice. Šta za stočare znači ovo povećanje cena žitarica i uljarica?

  • Cene ratarskih kultura sve više, ali mnogi prodaju rod po žetvi – zašto?

Kraljevo: Za podsticaje u poljoprivredi - 65 miliona dinara

 

Kraljevo, 29. april 2021.

Agroklub

  • Najviše je izdvojeno za regresiranje premije osiguranja - 27 miliona u okviru mere ruralnog razvoja, a maksimalni iznos po korisniku može biti do 350.000 dinara.

Za podsticaj poljoprivrednicima opštine Kraljevo iz gradskog budžeta za 2021. godinu izdvojeno je ukupno 65 miliona dinara. Svi zaintersovani proizvođači, a koji su nosioci registrovanih gazdinstava u aktivnom statusu moći će do 26. maja da konkurišu za ova sredstva.

Јавни позив Светске банке - паре за воће, поврће, грожђе и цвеће

 

Београд, 28.04.2021.

Dnevnik.rs    

  • Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је први, од три јавна позива за подношење пријава ради коришћења бесповратних средстава у оквиру ”Пројекта за конкуренту пољопривреду у 2021.годни у Србији”. а пројекат представља заједничку иницијативу министарства и Светске банке, који уводи нов модел финансирања како би се оснажили мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа и унапредила пољопривредна производња и конкурентност.

Биће објављена још два јавна позива - у јулу и у септембру.

За спровођење првог јавног позива опредељено је 700.000.000 динара.

Рок за подношење пријава је од 5. маја до 4. јуна. Предмет првог јавног позива су инвестиције и прихватљиви трошкови, који се односе на унапређење конкуретности примарне биљне производње, у области производње воћа, поврћа, грожђа и цвећа.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

Subvencije pod lupom

Beograd, 28.04.2021.

Novosti

  • POLJOPRIVREDNICI ne bi trebalo da nasedaju na "šibicare" i sa njima sklapaju nezakonite dogovore.

Zloupotreba subvencija je krivično delo. LJudi rizikuju da budu obrisani iz registra poljoprivrednih proizvođača, a time gube i pravo na podsticaje.

Недимовић: Пољопривреда неће бити полигон преварантима

 

Београд, 27.04.2021.

Политика

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас, поводом хапшења одговорних за реекспорт воћа купцима у Русији, да је интерес државе и заштита поштених пољопривредника приоритет свих приоритета. Полиција је ухапсила петоро одговорних лица привредних друштава и 63 пољопривредна произвођача због сумње да су малверзацијама оштетили буџет Србије за 107.103.765 динара, саопштио је МУП.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

 

UPLATA ZAOSTALIH SUBVENCIJA ZA 15 DANA

Kragujevac, 19.04.2021.

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je nedavno u Kragujevcu da budžet za subvencije u poljoprivredi, posle rebalansa budžeta u skupštini, iznosi blizu 42 milijarde dinara, što je više za oko 4,9 milijarde, piše Beta.

Nedimović je kazao da državne subvencije najviše koriste stočari, gotovo 70 odsto budžeta.