Agrar u Srbiji

КОЛИКО ЋЕ КОШТАТИ ЈЕСЕЊА СЕТВА

 

Београд, 21.09.2022.

Политика

  • Ратарима ће ове године бити потребно 9.310 динара за орање по хектару, за „сетвоспремирање” 2.920, растурање вештачког ђубрива 1.920, сетву пшенице 4.480 динара

Хектар сетве пшенице ратаре ће ове јесени коштати 140.750 динара, односно 81.093 динара по јутру, показује најновија рачуница Аграрне коморе пољопривредних произвођача Србије (АКППС). Oво је износ уколико се узме да ће ратари плаћати дизел по субвенционисаној цени од 180 динара по литру.

ЖЕТВА СУНЦОКРЕТА У ЈЕКУ

 

Београд, 29.08.2022.

Политика

  • Ратари у Банату углавном незадовољни приносима

Жетва сунцокрета у Србији поново је у јеку после краћег застоја због лошег времена и кише. У Банату, где се сунцокрет сеје више него у другим крајевима Војводине и то на око 25 одсто обрадивих површина, род је већ скинут на појединим парцелама. Ратари су због недостатка падавина ове године знатно раније изашли на њиве с механизацијом. У стручним службама напомињу да се ситуација са сунцокретом разликује од подручја до подручја када је реч о приносима и то у зависности где је било више падавина у потребном периоду. Боље су прошли они који су сунцокрет нешто касније посејали.

КИША КАО ПОРУЧЕНА ПРЕД БЕРБУ ГРОЖЂА У ЖУПИ

 

Жупа, 25.08.2022.

РТС

  • У појединим виноградарским рејонима берба винских сорти увелико траје. Али не и у Жупском и у Трстеничком виногорју. Kишну седмицу која је, кажу, дошла као поручена, виноградари користе за припрему судова и опреме. Са оптимизмом очекују бербу грожђа, посебно аутохтоних сорти чија су ароматична зрна већ пуна шећера и киселина.

За искусне жупске виноградаре ово је такозвана лења година, која због сушног лета није изискивала много рада у засадима. Дани су били врели, али ноћи свеже, а изостали су и врући ветрови који исушују лозу. Произвођачима је ишло на руку и специфично поднебље.

KIŠA ZAKASNILA BAR DVE NEDELJE

 

Posle perioda velikih vrućina, padavine minimalno ublažile gubitke ratara i voćara, osveženje stiglo prekasno

Beograd, 23.08.2022.

Novosti

  • SUŠA ovog leta, jedna od jačih u proteklih nekoliko godina, drastično je ugrozila mnoge voćarske kulture, a najveći uticaj imala je na kukuruz.

Uprkos kišama poslednjih dana, kako stručnjaci kažu, kad se podvuče crta, prinosi kukuruza biće manji za najmanje 1,5 tona po hektaru. Kada su slatki plodovi u pitanju, pojedini voćari, uglavnom uzgajivači jabuka, raduju se padavinama i pojačanoj vlažnosti ove nedelje, dok je za većinu drugih kiša zakasnila barem dve nedelje.

SERIJAL "NOVOSTI"(2): PRIRODA I BOG ODLUČUJU O PRINOSIMA

 

Ratari u Vojvodini najmanje navodnjavaju oranice

Београд, 17.08.2022.

Новости

  • U VOJVODINI, žitnici Srbije, najmanje se navodnjavaju ratarske kulture.

Vodu najviše dobijaju povrtarske i voćarske kulture, kao i skoro sva proizvodnja u plastenicima. Otuda i ne čudi što ratari svake godine gledaju u nebo i procenjuju rod.

Tako, na teritoriji grada Novog Sada, poljoprivredno zemljište zauzima površinu od 43.000 hektara. Od toga je 5.000 u državnoj svojini.

SERIJAL "NOVOSTI" (1): Za deceniju suša odnela šest milijardi $

U SVETU SE NAVODNJAVA SKORO 17 ODSTO POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, A KOD NAS 1,4

Beograd, 16.08.2022.

Novosti

  • IAKO Srbiju premrežavaju reke, ali i kanali, veoma malo obradivog zemljišta se navodnjava.

Za deceniju, zbog suša, u poljoprivredi Srbije izgubljeno je oko šest milijardi dolara.

Sunce spržilo zlatno zrno!

 

SUŠA I VRELI DANI UNIŠTILI KUKURUZ U BANATU NA OKO 70 ODSTO ORANICA, NIŠTA BOLJE NI U OSTATKU VOJVODINE

Zrenjanin, 10.08.2022.

Novosti

  • BANAT će ove godine ostati na 30 odsto roda kukuruza. Skoro 70 procenata je "spaljeno" i uništeno sušom i vrelim danima.

Generalno gledano, čitava Vojvodina je u problemu sa ovom ratarskom kulturom, pa ukoliko prosečan rod bude bio oko 4,5 tona po hektaru, biće odlično. Ukupan prinos neće biti veći od pet miliona tona, čime ćemo zadovoljiti samo sopstvene potrebe i imati vrlo malo za izvoz.

РАСАД ФУТОШКОГ КУПУСА УГРОЖЕН

 

Футог. 02.08.2022.

Дневник

  • Сушно лето погодило је пољопривреднике, а посебну борбу са жегом последњих дана воде Футожани који су расадили футошки купус.

Један од њих је председник Удружења „Футошки купус“ Мирољуб Јанковић, који је купус посадио на два хектара. Како је објаснио за „Дневник“, земљиште је потребно расхлађивати сваког дана, а како је скочила цена енергената, агрегати који то омогућавају стварају велике трошкове. Уз то, расад су напали и инсекти који из биљака црпе воду – бувачи и лептирасте ваши.

ВОДЕ ИМА, АЛИ НЕ НА ЊИВАМА

 

Суботица, 02.08.2022.

Политика

  • У Војводини би могло да се, према садашњим проценама, наводњава око пола милиона хектара ораница. Уместо тога, вода стиже тек до 70.000 хектара

Војводина је једна од најнижих тачака европског тла, овде се ка њој сливају реке Тиса, Дунав, Драва, Сава и, да није газдовања водама и изградње водних објеката, 50 одсто од њених 2,1 милион обрадивих површина било би под водом, каже Игор Колаковић, помоћник директора за техничке послове у ЈП „Воде Војводине”.

СЛАБИ ИЗГЛЕДИ ЗА ДОБРУ ЖЕТВУ КУКУРУЗА ШИРОМ ЕВРОПЕ

 

Београд, 02.08.2022.

Политика

  • Процењује се да ће соја и кукуруз вероватно значајно подбацити, док се за сунцокрет очекује солидан род. Вeлике суше нису утицале на принос пшенице

Суша већ узима данак на српским пољима и у воћњацима. Суморне слике од сунца спаљених биљака и плодова воћа, као и сува испуцала земља, посебно у деловима Војводине, наговештавају да ћемо неизоставно збрајати губитке од овако екстремне непогоде која је захватила и читаву Европу.