Agrar u Srbiji

SERIJAL "NOVOSTI"(2): PRIRODA I BOG ODLUČUJU O PRINOSIMA

 

Ratari u Vojvodini najmanje navodnjavaju oranice

Београд, 17.08.2022.

Новости

  • U VOJVODINI, žitnici Srbije, najmanje se navodnjavaju ratarske kulture.

Vodu najviše dobijaju povrtarske i voćarske kulture, kao i skoro sva proizvodnja u plastenicima. Otuda i ne čudi što ratari svake godine gledaju u nebo i procenjuju rod.

Tako, na teritoriji grada Novog Sada, poljoprivredno zemljište zauzima površinu od 43.000 hektara. Od toga je 5.000 u državnoj svojini.

SERIJAL "NOVOSTI" (1): Za deceniju suša odnela šest milijardi $

U SVETU SE NAVODNJAVA SKORO 17 ODSTO POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, A KOD NAS 1,4

Beograd, 16.08.2022.

Novosti

  • IAKO Srbiju premrežavaju reke, ali i kanali, veoma malo obradivog zemljišta se navodnjava.

Za deceniju, zbog suša, u poljoprivredi Srbije izgubljeno je oko šest milijardi dolara.

Sunce spržilo zlatno zrno!

 

SUŠA I VRELI DANI UNIŠTILI KUKURUZ U BANATU NA OKO 70 ODSTO ORANICA, NIŠTA BOLJE NI U OSTATKU VOJVODINE

Zrenjanin, 10.08.2022.

Novosti

  • BANAT će ove godine ostati na 30 odsto roda kukuruza. Skoro 70 procenata je "spaljeno" i uništeno sušom i vrelim danima.

Generalno gledano, čitava Vojvodina je u problemu sa ovom ratarskom kulturom, pa ukoliko prosečan rod bude bio oko 4,5 tona po hektaru, biće odlično. Ukupan prinos neće biti veći od pet miliona tona, čime ćemo zadovoljiti samo sopstvene potrebe i imati vrlo malo za izvoz.

РАСАД ФУТОШКОГ КУПУСА УГРОЖЕН

 

Футог. 02.08.2022.

Дневник

  • Сушно лето погодило је пољопривреднике, а посебну борбу са жегом последњих дана воде Футожани који су расадили футошки купус.

Један од њих је председник Удружења „Футошки купус“ Мирољуб Јанковић, који је купус посадио на два хектара. Како је објаснио за „Дневник“, земљиште је потребно расхлађивати сваког дана, а како је скочила цена енергената, агрегати који то омогућавају стварају велике трошкове. Уз то, расад су напали и инсекти који из биљака црпе воду – бувачи и лептирасте ваши.

ВОДЕ ИМА, АЛИ НЕ НА ЊИВАМА

 

Суботица, 02.08.2022.

Политика

  • У Војводини би могло да се, према садашњим проценама, наводњава око пола милиона хектара ораница. Уместо тога, вода стиже тек до 70.000 хектара

Војводина је једна од најнижих тачака европског тла, овде се ка њој сливају реке Тиса, Дунав, Драва, Сава и, да није газдовања водама и изградње водних објеката, 50 одсто од њених 2,1 милион обрадивих површина било би под водом, каже Игор Колаковић, помоћник директора за техничке послове у ЈП „Воде Војводине”.

СЛАБИ ИЗГЛЕДИ ЗА ДОБРУ ЖЕТВУ КУКУРУЗА ШИРОМ ЕВРОПЕ

 

Београд, 02.08.2022.

Политика

  • Процењује се да ће соја и кукуруз вероватно значајно подбацити, док се за сунцокрет очекује солидан род. Вeлике суше нису утицале на принос пшенице

Суша већ узима данак на српским пољима и у воћњацима. Суморне слике од сунца спаљених биљака и плодова воћа, као и сува испуцала земља, посебно у деловима Војводине, наговештавају да ћемо неизоставно збрајати губитке од овако екстремне непогоде која је захватила и читаву Европу.

КУКУРУЗУ НЕ ПОГОДУЈЕ СУША, СТРАХУЈЕ СЕ ДА ЋЕ РОД У ЈУЖНОМ БАНАТУ БИТИ ПРЕПОЛОВЉЕН

 

Београд, 27.07.2022.

РТС

  • Велика суша овог лета сигурно ће утицати и на род кукуруза у јужном Банату. Пољопривредници страхују да ће он бити и преполовољен, мада на неким местима кукуруз и даље добро напредује.

Kукуруз се тренутно налази у фази наливања зрна и никако му не погодује тренутна суша. Kиша која је пре три недеље пала у јужном Банату спасила је овогодишњи род, поготову у Панчеву и у општини Kовачица где је тад пало 52 литре кише по квадратном метру, међутим у Алибунару где није било падавина пољопривредници неће имати шта да уберу.

Žega "kuva" kukuruz, a suncokretu prija

 

TROPSKA VRUĆINA ZASIGURNO OSTAVLJA POSLEDICE NA OVOGODIŠNJI ROD

Beograd, 25.07.2022.

Novosti

  • SUŠA i žega ove sezone definitivno će ostaviti posledice na rod soje i kukuruza.

Suncokret će imati više sreće. Ovo vreme nije pogodno ni za jednu ratarsku kulturu na otvorenom prostoru, koja je van sistema za navodnjavanje. Ko to ima sad je u velikoj prednosti. Nažalost, u Srbiji se navodnjava svega nekoliko procenata obradivih površina.

СУША СВЕ ВЕЋА ПРЕТЊА: КУКУРУЗ СЕ НЕКАКО ДРЖИ, СОЈИ ХИТНО ТРЕБА КИШЕ

 

Нови Сад, 18.07.2022.

Dnevnik.rs    

  • Сада када је жетва пшенице завршена и род смештем у силосе, погледи су нам усмерени ка кукурузу, соји и сунцокрету чији род треба да убирамо на јесен.

Због велике суше и високих дневних температура ратари и агрономи брину да ли ће биљке успети да издрже врућину и сушу и колики ће бити приноси услед ових временских неприлика .

Biće zlatnog zrna i za izvoz

 

ŽETVA PŠENICE JE PRI KRAJU, A NA RASPOLAGANJU ĆE NAM BITI ROD OD 3,2 MILIONA TONA

Beograd, 08.07.2022.

Novosti

  • SRBIJU ove godine očekuje rod pšenice od 3,2 miliona tona. Prinosi su najviše zavisili od količine padavina i agrotehničke primene i idu od 3,5 do osam tona po hektaru.

Na nivou zemlje, prosečni prinosi su 5,2 tone po hektaru. Pšenica je dobrog kvaliteta. U našoj zemlji godišnje se potroši oko 1,7 miliona tona pšenice, što znači, sa prelaznim zalihama, da će biti dosta zrna i za izvoz.