Događaji

OTVOREN PRVI INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA

 

Zrenjanin, 6. mart 2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  dr Vuk Radojević otvorio je danas Prvi internacionalni banatski festival vina u Hali „Medison“ u Zrenjaninu, čiji je cilj doprinos razvoju vinogradarstva i proizvodnji vina u srednjem Banatu.

KBF: POLJOPRIVREDA JE JEDAN OD STOŽERA EKONOMIJE

 

Kopaonik, 6. mart 2020.

Izvor: Tanjug

  • Poljoprivreda je stabilizirajući faktor i jedan od stožera ekonomije, ocenjeno je na jednom panelu u okviru Kopaonik biznis foruma, čiji su učesnici istakli da su ova i naredne godine prelomne da u Srbiji primarna poljoprivreda počne da se podiže na viši nivo.

Prošla godina, kada je reč o poljoprivredi, bila je prosečna, rekao je direktor MK Agriculture u okviru kompanije MK Group Strahinja Marjanović i dodao da su rezultati postignuti u 2019. godini bolji u odnosu na prethodne godine, ali da je to daleko od onog što može da se postigne.

NAUČNI INSTITUT ZA VETERINARSTVO „NOVI SAD“ OBELEŽIO 70 GODINA RADA

 

Novi Sad, 28. februar 2020.

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ obeležio je danas značajan jubilej – 70 godina rada. Ova naučnoistraživačka ustanova osnovana je 1950. godine odlukom Narodne skupštine sa važnim zadatkom da se brine o suzbijanju opasnih zaraznih bolesti životinja, a na taj način i o zdravlju ljudi.

Kotrljanje ravnicom

 

 ZRNO SIRKA KONKURENTNO KUKURUZU

Senta, 11. februar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Široka je paleta alternativnih biljnih vrsta koje su prisutne na vojvođanskim poljima, a u njihovom uzgoju poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici se uglavnom sami snalaze da bi njihova proizvodnja i proizvodi opstali na tržištu.

Održivim osnaživanjem konkurentnosti poljoprivrendih gazdin¬stava i preduzetnika uključivanjem biljnih vrsta ili razvojem novih proizvoda sa velikom dodatom vrednošću bave se stručnjaci iz Srbije i Mađarske u okviru projekta prekogranične saradnje.

DELEGACIJA POKRAJINSKE VLADE POSETILA SAJAM „FRUIT LOGISTICA 2020“ U BERLINU

 

Berlin, 6. februar 2020.

Delegacija Pokrajinske vlade predvođena pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjenom Bjelićem, boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu, gde je u toku međunarodni sajam proizvođača voća i povrća „Fruit Logistica 2020“.

Pokrajina uzela učešće na Savetovanju agronoma Srbije i Simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

 

RATARI I MEHANIZATORI NA ZLATIBORU

Zlatibor, 28. januar 2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević pozdravio je učesnike 54. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije i 46. Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“, koji se u januaru tradicionalno održavaju na Zlatiboru.

„ZNAJE IMANJE” ZA ZDRAVU HRANU I ŽIVOT

 

Beograd, 27. decembar 2019.

Autorka emisije „Znanje-imanje” javnog servisa Jasmina Nikitović Stojičić ostala je dosledna dobroj orijentaciji ovog programa, kojim afirmiše potrebu i uslove za proizvodnju zdrave hrane bitne za zdrav život.

U poslednjoj ovogodišnjoj emisiji, snimljenoj u Radmilovcu, autorka je okupila dvadesetak učesnika da bi svako od njih o zdravoj hrani i takvoj proizvodnji poslao svoju poruku.

Govedarstvo u Srbiji

 

POVEĆAVA SE STADO U SISTEMU „KRAVA-TELE”

Zrenjanin, 27. decembar 2019.

Mile Novaković

U Zrenjaninu je održana Prva regionalna konferencija posvećena biodiverzitetu i dobrobiti životinja u poljoprivrednim predelima. Inicijator konferencije je Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORKA, a na njoj je učestvovalo više od stotinu predavača i slušalaca iz zemalja zapadnog Balkana. Konferenciji su se odazvali stručnjaci i učesnici iz Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i jedan predavač iz Hrvatske, kao članice Evropske unije. Jedna od tema bila je i razvoj pašnjačkog sistema uzgoja goveda, gde je istaknuto da sistem krava-tele donosi veću dobrobit životinjama, koje se na taj način nalaze u prirodnom okruženju.

Objektiv

 

„LENIJA” O TOVNOM GOVEDARSTVU

Novi Sad, 17. decembar 2019.

Danica Milutinov, urednik emisije „Lenija”, na Novosadskoj televiziji, sinoćnji sadržaj je odvojila za priču o tovnom govedarstvu, a razlog je našla u inicijativi da se produži razmena kukuruza za utovljenu junad, što su sprovodile Državne robne rezerve, uz podršku Ministarstva za poljoprivredu.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

SAVETOVANJE O SAVREMENOJ PROIZVODNJI VOĆA – KUDA I KAKO DALJE

Novi Sad, 11. decembar 2019.

Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Departman za voćarstvo i Društvo voćara Vojvodine, 14. decembra, organizuju Savetovanje o savremenoj proizvodnji voća, uz osvrt na ovu godinu i o procenama kuda i kako dalje u ovoj grani poljoprivrede.