Objektiv

 

„LENIJA” O TOVNOM GOVEDARSTVU

Novi Sad, 17. decembar 2019.

Danica Milutinov, urednik emisije „Lenija”, na Novosadskoj televiziji, sinoćnji sadržaj je odvojila za priču o tovnom govedarstvu, a razlog je našla u inicijativi da se produži razmena kukuruza za utovljenu junad, što su sprovodile Državne robne rezerve, uz podršku Ministarstva za poljoprivredu.

Učesnici u razgovoru su bili Zlatan Đurić, iz Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice i Čedomir Keco, iz Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada.

Urednica Milutinov je nastojala da sagovornici kažu da li tovno govedarstvo ima ili nema šansu. Gosti su pokušali da obrazlože trenutnu situaciju, koju je obeležio nedostatak kupaca i mala potrošnja junećeg mesa u Srbiji – svega 4 kg po stanovniku.

Među osnovnim rešenjima za pomeranja govedarstva na bolje je postojanje stalnog kupca i poboljšanje rasnog sastava. Rečeno je da je naše simentalsko goveče visokokvalitetno, ali da se decenijama ništa nije uradilo da bi se izdvojila linija za tov i povećala otpornost na ekstremne uslove.

Sagovornici su istakli da ne postoje razlozi da se simentalska rasa ne stavi na listu podsticaja i kao tovno govedo.

Sinoć u studiju Novosadske televizije: Čedomir Keco, Danica Milutinov i Zlatan Đurić

Zlatan Đurić je rekao da stočari traže nastavak razmene junadi za kukuruz, jer se na tržištu ne oseća pomak, iako se izvozi u Tursku i Kinu. On je naveo podatak da su razmenom pojedini farmeri prodali junad holštajn rase za više od 2,20 evra po kilogramu.

Čedomir Keco je podsetio da je Srbija zemlja sa najviše pojedinačnih podsticaja u stočarstvu i da je dobro što su te mere stalne i samo se po iznosima uvećavaju. Kada je reč o zameni junadi za kukuruz, Keco je rekao da je ta vanredna mera izuzetno korisna, jer je tržište puno utovljene junadi kojoj klaničari i nakupci namerno ruše cenu.

Gosti su govorili i o nedostatku modernih klanica za goveda i potrebi prilagođavanja zahtevima tržišta. Kako smo čuli, potrošači u svetu su podeljeni u izboru junećeg mesa – negde najviše vole hereforda, a negde angusa i šarolea, kao i simentalca.