Obnovljivi izvori energije u Srbiji

BIOMASA NAJVE─ćA REZERVA

Srbija ima potencijal da 55 odsto ukupne energije, koju sama proizvodi dobija iz obnovljivih izvora. Me─Ĺutim, Srbija koristi svega 18 odsto svojih potencijala i to su samo velike hidroelektrane. Najve─çi potencijali obnovljivih izvora energije su u biomasi oko 49 odsto, dok velike hidroelektrane zauzimaju 27 odsto, solarna energija 13 odsto, vetar i geotermalna energija po ─Źetiri odsto, a male hidroelektrane tri odsto.
Iz energije vetra Srbija ima potencijala da godi┼ínje proizvede 2,3 milijarde kilovat-─Źasova elektri─Źne energije od koje bi mogla da zaradi oko 120 miliona evra ukoliko bi je prodavala po ceni od pet evrocenti.
Da bi proizvodnja elektri─Źne energije vetrogeneratorima bila ekonomi─Źna, potrebna je minimalna srednja godi┼ínja brzina vetra od pet metara u sekundi na visini od 50 metara iznad tla.
Lokacije sa najve─çom prose─Źnom godi┼ínjom brzinom vetra u Srbiji su: Mid┼żor (7,66 metara u sekundi), Suva planina (6,46 metara u sekundi), Vr┼ía─Źki breg i Tupi┼żnica (6,27), Krepoljani (6,18) i Deli Jovan (6,13).
Trenutno aktuelne lokacije u Srbiji na kojim bi mogli biti izgra─Ĺeni vetrogeneratori su Dolovo kod Pan─Źeva i In─Ĺija koji bi imali po 20 megavata snage, kao i Bela Crkva i Kovin sa po 100 megavata snage, ali te lokacije se jo┼í analiziraju.
U Srbiji trenutno postoji 60 malih hidroelektrana od kojih je samo polovina u funkciji a postoji jo┼í oko 900 potencijalnih lokacija za gradnju malih hidroelektrana ─Źiji bi ukupni kapacitet bio 500 megavata.