Odbor za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu Narodne Skupštine

 

NOVAC ZA SETVU – PRIORITET

Beograd, 20.februar 2023.godine

Odbor za poljoprivredu Narodne Skupštine na današnjoj sednici nije stekao ubeđenje da će sva obećanja prema poljoprivrednicima, za minulu i ovu godinu biti izvršena. Naime, reč je o isplati duga za 2022.godinu kao i podsticajima za setvu u ovoj godini.

Prva reagovanja, da carinsko opterećenje uvoza sireva, sa 30 dinara po kilogramu, nije u korist domaće mlekarske industrije a pogotovo proizvođača mleka, izazivaju nezadovoljstvo.

Odbor Narodne Skupštine za poljoprivredu, čijoj sednici je, posle niza godina odsustva, prisustvovao i Ministar poljoprivrede, u ovom slučaju ministarka Jelena Tanasković, donelo je zaključke koje prenosimo u celini.

Odbor pozdravlja sve postignute dogovore predstavnika Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača i preporučuje Ministarstvu:

1.Da se donese Uredba o raspodeli kompletnih podsticaja za 2023. Preporučujemo da se u Uredbi ugradi suma od 5% sredstava iz  ukupne sume za podsticaje za interventna i sezonska reagovanja.

2.Da se pre setve isplate svi dugovi po podnetim zahtevima do 31.12 2022.

3.Da se  isplate podsticaji i regres po hektaru za biljnu proizvodnju 2023. pre setve ne čekajući E agrar, da setva ne bude taoc E agrara. 

4.Da Ministarstvo svojim merama doprinosi da naša biljna proizvodnja služi razvoju stočarstva i prerađivačkoj industriji.

5.Da se Ministarstvo što pre dogovori sa bankama o kreditima sa regresiranom kamatom za poljoprivrednu proizvodnju u 2023. godini.

6.Da se usklade Pravilnici u skladu sa potrebama proizvodnje, pre svih u stočarstvu, u cilju rešavanja problema u svinjarstvu, proizvodnji mleka, goveđeg mesa, zaštiti cene prelevmanima, zaštite autohtonih vrsta i razvoja sistema krava tele (krava dojilja).

7.Da E agrar bude u prvoj godini jedna od mogućnosti za podnošenje zahteva a ne isključiva obaveza, te da se sistem E agrar izrađuje na krajnje transparentan način imajući u vidu da 2022. nije potpisan ugovor za prethodni E agrar.

Odbor Narodne Skupštine za poljoprivredu je opredeljen da se što pre razreše otvorena pitanja prema gazdinstvima, a naročito isplata dugova, od kojih mnogi i nisu obrađeni u Upravi za agrarna plaćanja.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---