Odluka Ministarstva poljoprivrede

UVOZ MLEKA U PRAHU UZ VISOKE PRELEVMANE?

I pored toga što mleka u prahu nema dovoljno na domaćem tržištu, konditorima nije odobren uvoz bez prelevmana. U Srbiji je lane proizvedeno 2.500, a dok su potrebe konditora oko 6.000 tona mleka u prahu.

Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije nije prihvatilo zahtev Grupacije konditorske industrije Privredne komore Srbije (PKS) za ukidanje posebne dažbine, prelevmana na uvoz mleka u prahu i maslaca. Pored toga, nije prihvatilo ni zahtev za uvođenje sezonskih prelevmana. U odgovoru na zahtev konditora, Ministarstvo poljoprivrede, između ostalog, piše da ima u vidu osetljivost mlekarskog sektora, ali da nije u mogućnosti da podrži zahtev za ukidanje posebne dažbine pri uvozu mleka u prahu i maslaca. Napominjemo, kaže se u odgovoru koji je upućen u PKS, da sve države visokim carinama štite od uvoza svoj mlekarski sektor. Evropska unija primenjuje carine za mleko u prahu na nivou od 65 do 80 odsto, a za maslac i do 100 odsto.
Istovremeno napominjemo, kaže se u odgovoru – pismu koje je potpisao ministar dr Saša Dragin, da će se sa primenom Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Turske poboljšati uslovi uvoza nekih sirovina za potrebe konditorske industrije, između ostalih i – lešnika.
Inače, sirovine za konditorsku industriju, uvoze se, pre svega, iz Evropske unije i to čak 89 odsto, zatim iz Švajcarske oko tri odsto i sa CEFTA tržišta oko osam odsto. Ukazuje se i da Republika Srbija (od 30. januara 2009. godine) primenjuje Privremeni Sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU i po tom osnovu su reducirani svi nivoi carinskih dažbina za uvoz mleka u prahu i maslaca iz EU – za 10 odsto, odnosno 20 odsto, a već od 1. januara 2011. godine biće manji za daljih pet do 10 odsto. To će značajno smanjiti carinska opterećenja pri uvozu iz EU, kaže se u dopisu Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije. U njemu sa dalje navodi da će se sa primenom Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EFTA državama (čija primena se očekuje od 1. septembra 2010. godine) takođe reducirati nivoi carina za 10, odnosno 20 odsto za uvoz iz Švajcarske. Što se tiče uslova uvoza mleka u prahu i maslaca iz zemalja CEFTA potpisnica, do kraja ove ili početkom naredne godine, očekuje se dalja liberalizacija uvoza iz Hrvatske, navodi se u dopisu koji je upućen u PKS.
Inače, konditori ističu da je u Srbiji u 2009. godini proizvedeno samo 2.500 tona mleka u prahu, dok su ukupne godišnje potrebe veće od 6.000 tona. Prema navodima predsednika Grupacije konditora PKS Miroljbua Aleksića, prelevman za punomasno mleko u prahu iznosi 50,40 dinara po kilogramu, za obrano mleko 44,80 dinara po kilogramu, a za maslac 28 dinara po kilogramu, uz carinu od 18, 16 i 24 odsto. On još ističe da je domaće mleko u prahu i do 30 odsto skuplje nego van Srbije. Radi zaštite domaće proizvodnje mleka, ta cena je gotovo izjednačena sa cenom mleka u prahu koje se uvozi i koje je u zavisnosti od vrste i košta od 350 do 370 dianra po kilogramu. Po njegovim rečima, Srbija je zdravu izvoznu granu, koja je uložila ogromna sredstva i ima brendove i tržitše gde može da izvozi, dovela u situaciju da bude nekonkurentna. Inače, ova privredna grana zapošljava oko 7.000 radnika.
Treba reći i to da je prošle godine u Srbiji proizvedeno 130.000 tona slatkiša, da je ukupan prihod konditorske industrije bio oko 500 miliona dolara, dok je izvoz iznosio oko 144 miliona dolara, a spoljnotrgovinski suficit je bio oko 55 miliona dolara. Konditorska industrija Srbije je za pet meseci ove godine proizvela 49.400 tona slatkiša. Ukupna prodaja za prvih pet meseci ove godine manja je za 11 odsto u odnosu na isto vreme 2009. godine. Istovremeno, izvezeno je 900 tona slatkiša više nego za isto vreme prošle godine. Srbija je za pet meseci ove godine izvozom slatkiša ostvarila trgovinski suficit sa svetom od 27,6 miliona dolara, ili 62 odsto više nego u isto vreme 2009. godine, a ukupna spoljnotrgovinska razmena konditorskih proizvoda bila je 76 miliona dolara.
Na drugoj strani može se videti da mlekare uvoze sveže mleko po ceni većoj nego u otkupu i da u ovom trenutku neće za naše tržište ponuditi dovoljne količine mleka u prahu.
Da li su iza zahteva za uvoz mleka u prahu i pojedine mlekare? Jesu. Ima i takvih koji uvoze maslac, a i mleko u prahu bi im dobro došlo.
Odbijanje uvoza mleka u prahu u traženim količinama je mudar potez Ministarstva poljoprivrede. Međutim, sada je u nemilosti drugi važan sektor – konditori, pa uvoz interventnih količina samo za slatkiše ne bi ugrozio već posrnulo mlekarstvo u Srbiji.
Pojavljivanje jedne ili dve mlekare kao uvoznika samo je još jedan pokušaj da se oštete domaći farmeri.