ODRŽAN JESENJI DAN POLJA INSTITUTA ZA RATARSTVO I POVRTARSTVO

 

Novi Sad, 5. septembar 2018.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, ukazao je danas, na otvaranju manifestacije  Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada, na značaj saradnje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i ove naučne ustanove,  koja se konkretno ogleda u zajedničkom učešću u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Mađarska.

Dr Radojević je istakao da je reč o prvom evropskom projektu, gde  je  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vodeći partner, uz ogromnu podršku Instituta.  

 „Osnovna ideje projekta je realizacija demo staklenika sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine- srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu“, rekao je resorni sekretar i dodao da je namera da da staklenici na najbolji način posluže u edukaciji mladih poljoprivrednika u Vojvodini.

Radojević je naveo da je današnji dan, takođe, idealna prilika da poljoprivrednici steknu pravu sliku o novim dostignućima kada je reč o genetici i oplemenjivanju, te novim sortama i hibridima, koji treba da odgovore na sve izazove novonastalih klimatskih promena. Osvrnuvši se na uspehe Instituta, resornu sekretar je naveo da ova ustanova daje svoj puni doprinos tome kroz učešće kako u domaćim, tako i u međunarodnim projektima.

Radojević je podsetio  okupljene poljoprivredne proizvođače s aktuelnim merama agrarne politike, ističući da je strateško opredeljenje Pokrajinske vlade subvencionisanje male i srednje proizvođače, kao i da  budžet  za agrar nikada nije bio veći, s obzirom da su veliki proizvođači trenutno okrenuti IPARD programu i sredstvima Evropske unije. Značajan deo novca Pokrajinska vlada usmerela je  za kapitalne infrastrukturne projekte u oviru sistema za navodnjavanje, za protivgradne mreže, odnosno antifroz sisteme, ali isto tako i za proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Poseban akcenat, kako je Radojević naveo je i dalje na   mladim poljoprivrednicima do 40 godina, koji treba da budu motor razvoja poljoprivrede u našoj pokrajini, kao i žene nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Radojević je čestitajući Institutu Dan polja,  izneo očekivanja da će se i dalje nastaviti sa značajnim izdvajanjima za poljoprivredu.

Prema rečima  dr Svetalne Balešević Tubić, direktorke Instituta za ratarstvi i povrtarstvo, u toj naučnoj ustanova u kojoj danas radi više od 100 naučnih istraživača, stvoreno preko 1.300 sorti semena i hibrida, od kojih je 1.000 registrovano u svetu. Ona je skrenula pažnju da je ova godina koja protiče u znaku 80. godine rada ustanove, Institut dobio od države značajno priznanje- status ustanove od nacionalnog značaja- jer su rezultati koje postiže prepoznati kao nacionalni interes.

Jesenji Dan polja, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, je tradicionalna manifestacija kada se na oglednim poljima ove renomirane naučne ustanove mogu videti sorte jesenjih useva, suncokreta, soje i kukuruza dospelih za berbu.