ODRŽAN SUSRET VOJVOĐANSKIH SEOSKIH PRIREDBI

 

Novi Sad, 20. decembar 2010.

 

Protekli vikend u Novom Sadu obeležio je susret vojvođanskih gastronomskih i turističkih priredbi nazvan „Rogalj”,  koji je okupio 33 domaćina ovih događaja, sa preko 250 učesnika.

Posetioci su imali priliku da na jednom mestu probaju i vide šta sve sadrže ove manifestacije – od jela i pića do kućne radinosti i starih predmeta. Tako su futoška posna sarma i pasulj iz Temerina otišli za tren oka, kao i turijska kobasica i rakija kajsijovača iz Jasenova.

Čast da otvori „Rogalj” i najavi program pripala je Miroslavu Meduriću, jednom od osnivača Turijske kobasacijade, koji je tom prilikom rekao da je sve ovo što se okupilo na „Roglju” velika vrednost Vojvodine i da su ove priredbe čuvari tradicije i delo svih naroda koji ovde žive.

Uz program tamburaša iz Ravnog Sela, Mužlje, Sivca i Hrtkovaca i ansambla „Vila” iz Novog Sada „Rogalj” je potrajao do pred noć.

Za najuspešnije priredbe, na osnovu glasova čitalaca „Dnevnika” i odluke Organizacionog odbora „Roglja”, za 2010. godinu proglašene su: Kobasicijada, Turija, Slaninijada, Kačarevo; Koviljska rakijada- Parastos dudu,Kovilj; Sremski svinjokolj i  kobasicijada,Šidi Ivanjsko cveće – čuvar tradicija vojvođanskih Srba starosedelaca,Sivac.

Njima su zlatne plakete uručili Aleksandar Đivuljskij, glavni urednik „Dnevnika” i Jelena Krstić, izvršni direktor Udruženja „Agroprofit”, koji je u saradnji sa Vladom AP Vojvodine i Sekretarijatom za poljoprivredu organizovao ovu manifestaciju.

Za uspešnu promociju svojih priredbi i povećani nivo u organizaciji i sadržaju programa, specijalna priznanja su dodeljena i Festvalu meda;  Bean festivalu - Temerinska pasuljijada, Temerin;  Ravnoselskoj fijakerijadi, Ravno Selo i Pastirskim danima, Mužlja.

Specijalna plaketa dodeljena je i Stvaralaštvu seoskih žena u Vojvodini, koji imaju 400 aktiva.

Tokom dana program „Roglja” pratilo je više hiljada Novosađana.

Organizatori „Roglja” su organizovali i tribinu o tome kako seoske priredbe mogu da podstaknu turizam u selima, a razgovaralo se i o značaju „vinskih puteva”, koji i u najboljim vinogradarskim regionima još nisu obeleženi.

     (AgroServis)