OPREMA ISPROBANA NA KUKURUZU

 

Bečej, 6. novembar 2014.

Izvor: Dnevnik

Svečano otvaranje Centra za doradu semena nemačke kompanije KVS (KNјS) u Bečeju zakazano je za 28. novembar, a nova fabrika radi i to maksimalnim kapacitetom još od 25 septembra. Reč je o najvećoj investiciji u bečejskoj opštini za protekle tri decenije, vrednoj oko 40 miliona evra, koja će direktno ili indirektno obezbediti oko 250 novih radnih mesta.

- Ovo je trenutno najvažnija investicija naše kompanije, naša prva grinfild fabrika i ponosni smo što smo prvi od semenskih kuća Vojvodinu prepoznali kao optimalan region za proizvodnju semena, rekao je prilikom polaganja kamena temelјca u martu direktor KVS za Srbiju Suad Kumbarlić. Sada je već završena prva faza izgradnje Centra za doradu semena, koji se nalazi na 15 hektara u Industrijskoj zoni kraj Fabrike za preradu soje „Sojaprotein”.

- Počeli smo s probnim radom u prvoj polovini septembra, a od 25. septembra proizvodnja teče maksimalnim kapacitetom. Imajući u vidu da je proces rada veoma složen, da je oprema kuplјena od više najbolјih svetskih proizvođača, trebalo je sve uštimati - kaže šef Centra za doradu semena KVS u Bečeju Srđan Popov - Tapavički. - Zadovolјni smo što je sve prošlo bez većih problema i zastoja u doradi semena kukuruza, a sada nam predstoji isti posao, sušenje, čišćenje, tretiranje i pakovanje semena u male vreće sa suncokretom,