OTVORENA 14. SMOTRA POLJOPRIVREDNE INDUSTRIJE I TRGOVINE

 

Ka─ç, 19. jul 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo dr Vuk Radojevi─ç je ju─Źe u Ka─çu otvorio 14. Smotru poljoprivredne industrije i trgovine – SPIT, istakav┼íi da manifestacije poput ove zaslu┼żuju posebnu pa┼żnju, jer promovi┼íu najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju.

Kroz ovakve smotre, kako je rekao, daje se svojevrstan doprinos razvoju i unapre─Ĺivanju poljoprivredne proizvodnje na teritorji AP Vojvodine.

„Savremena poljoprivredna proizvodnja se ne mo┼że zamisliti bez primene savremenih poljoprivrednih ma┼íina, i pogonskih i priklju─Źnih, jer od njihovog kvaliteta, performansi i radnih u─Źinaka zavisi kvalitet obavljenih agrotehni─Źkih operacija u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Zato je SPIT odli─Źna prilika da se poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi neposredno upoznaju sa prednostima savremene mehanizacije“, istakao je Radojevi─ç.

On je podsetio da je resorni sekretarijat pro┼íle godine, prepoznav┼íi potrebu za obnavljanjem mehanizacije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, imao usagla┼íene mere po pitanju nabavke nove pogonske i priklju─Źne mehanizacije. Radojevi─ç je istakao da unazad dve decenije, nisu ulo┼żena zna─Źajnija sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Time se doprinelo pobolj┼íanju stanja mehanizacije u Srbiji i AP Vojvodini u cilju postizanja ┼íto kvalitetnije obrade zemlji┼íta, te smanjivanja tro┼íkova proizvodnje, koja na poljoprivrednim gazdinstvima treba da bude profitabilnija i ekonomi─Źnija.

Vuk Radojevi─ç je ukazao i na zna─Źaj IPARD programa, koji je nov izvor finansiranja, i od ove godine na raspolaganju poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u sklopu kojeg su potpisani i prvi ugovori. On je podsetio i da je resorni sekretarijat za meru podr┼íke mladim poljoprivrednicima-start-ap programom u 2018. godini izdvojio 200 miliona dinara, i napomenuo da je u okviru oko 900 prijava koje su stigle po ovom osnovu, ─Źak oko 600 opredeljeno za nabavku nove priklju─Źne mehanizacije u biljnoj i sto─Źarskoj proizvodnji.

Radojević je izneo da je ova agrarna mera, gde Sekretarijat sa 90 odsto sredstava subvencioniše korisnike, više nego podsticajna i doprinos je ostanku mladih poljoprivrednika na selu.

Resorni sekretar je ─Źestitao organizatorima na visokoprofesionalnoj izlo┼żbi mehanizacije, i po┼żeleo proizvo─Ĺa─Źima uspe┼ínu poljoprivrednu godinu. Podsetio je jo┼í i da poljoprivrednicima Vojvodine stoje na raspolaganju izuzetno povoljne kreditne linije za nabavku nove pogonske i priklju─Źne mehanizacije kod Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda.

Ovom tradicionalnom manifestacijom, u organizaciji Kluba 100P plus, na parceli porodi─Źnog gazdinstva Male┼íev, na putu Ka─ç – Budisava, na sve─Źan na─Źin je obele┼żen kraj ┼żetve.