OZIMI BELI LUK IDEALAN ZA MESNU INDUSTRIJU

 

Beograd, 30. oktobar 2018.

Izvor: Agroklub

  • Gajenje ozimog belog luka je u porastu, jer proizvodnja nije previ┼íe zahtevna, a prinosi su ve─çi neko kod jarog belog luka.

Oktobar je idealno vreme za sadnju ozimog belog luka, pa ako to niste obavili u prvoj polovini meseca, po┼żurite. Gajenje ove kulture je u porastu, jer proizvodnja nije previ┼íe zahtevna, a prinosi su ve─çi neko kod jarog, odnosno prole─çnog belog luka. Kako ka┼że diplomirani in┼żenjer fitofarmacije Sr─Ĺan Tanasi─ç, ozimi beli luk nije toliko interesantan u sve┼żem stanju, da se koristi odmah nakon branja, ve─ç za industriju, naro─Źito mesnih prera─Ĺevina:

"Ima specifi─Źnu, izra┼żenu aromu, ljutinu i ukus, zbog ─Źega se upotrebljava u spravljanju kobasica. Dodu┼íe, takve karakteristike, ─Źak izra┼żenije imaju i jari beli lukovi, ali ozimi daje ve─çe prinose. Ako se uporede jari i ozimi beli luk, ozimi, ako se ispo┼ítuje tehnologija i godina ne bude stresna, daje oko 30 do 40 odsto ve─çe prinose".

Ozimi beli luk je zbog krupno─çe glavica po┼żeljan u industrijskoj proizvodnji. Sa gledi┼íta povrtara, njegova krupno─ça pogoduije ma┼íinskoj obradi zemlji┼íta, ┼íto je tako─Ĺe povoljna okolnost, jer je mogu─çe izvesti me─Ĺurednu kultivaciju ukoliko je razmak izme─Ĺu redova ve─çi. Zbog svega toga, smanjuje se broj uposlenih u tehnolo┼íkom postupku, ┼íto pojeftinjuje proizvodnju. 

Ozimi beli luk voli laka, rastresita zemljišta

Naravno, po─Źetak proizvodnje ozimog belog luka je analiza zemlji┼íta. Ova kultura ima velikih zahteva za kalijumom, ┼íto se mora uzeti u obzir. Treba voditi ra─Źuna, ukoliko se eventualno pojavi lukova muva, agresivna ┼íteto─Źine koja mo┼że da uni┼íti usev, kao i bolest plamenja─Źa luka, te na vreme reagovati. Ove po┼íasti usko su vezene za porast temperature, te se njihova pojava ne mo┼że kalendarski predvideti.

Na prole─çe zemlji┼íte treba jednom ili dva puta prihraniti azotnim ─Ĺubrivima, u koli─Źina koja zavisi od karakteristika zemlji┼íta. Najvi┼íe mu odgovaraju laka, rastresita, blago peskovita zemlji┼íta dobrog mehani─Źkog sastava. Folijarna prihrana je obavezna, kao i standardne tehnologije za┼ítite. Voda koja stoji na povr┼íini zemlji┼íta je problemati─Źna za ovu kulturu, ali to ove godine nije slu─Źaj. Prilikom sadnje, ─Źenove obavezno treba okrenuti vrhom nagore. 

Plodored obavezan

Ozimi beli luk ne treba direktno ─Ĺubriti stajnjakom, jer se vegetacija produ┼żava, a kvalitet smanjuje. Obavezno ga treba uzgajati u plodoredu, najbolje posle krompira ili kupusnja─Źa, a na istu parcelu ga ne treba vra─çati barem tri godine. Seme se pola┼że na dobinu od ─Źetiri centimetra, me─Ĺuredni razmak treba da je 15-20 cm, a razmak izme─Ĺu biljaka u redu 10 cm. Vadi se kada li┼í─çe po┼żuti i bar polovina biljaka polegne.