PAPIROLOGIJA PAORIMA POJEDE 100 MILIONA DINARA

 

Novi Sad, 9. januar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Administrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava mogu─çe je ubrzati ─Źetiri puta. Mogu─çe je i prate─çe tro┼íkove smanjiti 80 procenata ukoliko bi ona s papira pre┼íla u digitalni svet, objavljeno je u analizi NALED-a.

Poljoprivrednici su obavezni da dostave 89 podataka na vi┼íe od deset razli─Źitih dokumenata, od kojih je barem 60 odsto nepotrebno ili se vi┼íe puta ponavljaju ili pak postoje u bazama drugih institucija, navodi se u analizi u okviru projekta „Podr┼íka reformi administrativnih procedura” koju je NALED sproveo uz podr┼íku Nema─Źke razvojne saradnje i u saradnji s Republi─Źkim sekretarijatom za javne politike.

NALED tvrdi da slu┼żbenici podatke zatim ru─Źno proveravaju, ─Źak i prekucavaju, zbog ─Źega se nepotrebno gubi vreme i mo┼że do─çi do gre┼íke i ka┼ínjenja u isplati subvencija.

– Preporuka NALED-ove „Sive knjige e-agrar” predvi─Ĺa softversko re┼íenje po kojem bi, umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na ─Źetiri ┼íaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna pla─çanja i sam unosio podatke o sebi, ─Źlanovima gazdinstva, parcelama, ┼żivotinjama i kulturama koje gaji – rekao je ─Źlan Izvr┼ínog odbora NALED-a i gradona─Źelnik Po┼żarevca Bane Spasovi─ç.

Kako je istakao, ukupan tro┼íak za poljoprivrednike tako bi bio smanjen sa 133 miliona dinara na 19 miliona, a prose─Źno vreme prolaska kroz proceduru s 280 minuta na 75.

Preko portala ili uz podr┼íku servisnih centara podnosili bi se i zahtevi za subvencije pa bi se i re┼íenje dobijala na isti na─Źin, a softver bi kontrolisao ispravnost unetih informacija uvidom u baze podataka Katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i drugih organa.

Poljoprivredna  udru┼żenja nemaju ni┼íta protiv toga da se registracija poljoprivrednih gazdinstava pojednostavi, ali smatraju da, pre nego ┼íto se administracija uprosti, NALED treba da poljoprivrednicima obezbedi edukaciju kako da otvore nalog na sajtu Uprave za agrarna pla─Ĺanja i unesu podatke radi registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Po re─Źima Nenada Mani─ça iz Udru┼żenja „Banatski paori”, ─Źlanovi poljoprivrednih udru┼żenja razgovarali su na sastancima o softverskom re┼íenju koje NALED preporu─Źuje u „Sivoj knjizi e-agrar”, i tom prilikom zaklju─Źili da bi pojednostavljivanje administracije moglo stvoriti dodatne tro┼íkove paorima.

– Oko 80 odsto nosilaca poljoprivrednih gazdinstava ima oko 60 godina, a od toga bar 40 odsto ne zna da popuni obrazac koriste─çi nalog na sajtu Uprave za agrarna pla─çanja pa ─çe, kada se po─Źne primenjivati predlog NALED-a, umesto da kompjuterski obave prijavu gazdinstva, poljoprivrednici listom i─çi u knjigovodstvene agencije tra┼że─çi uslugu popunjavanja obrazaca i za to knjigovo─Ĺama morati platiti – obja┼ínjava Nenad Mani─ç. – Zato je potrebno poljoprivrednike podu─Źiti i pojednostaviti pristup i ulaz na sajt Uprave za agrarna pla─çanja da bi se registracija novim na─Źinom obavila i ove godine.

BEZ OBNOVE REGISTRACIJE

Na inicijativu NALED-a, Ministarstvo poljoprivrede je ukinulo obavezne godi┼ínje obnove registracije, osim u slu─Źaju promene podataka, koja je nosila tro┼íak od gotovo 750 miliona dinara.

U registru poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa je vi┼íe od 430.000 gazdinstava, od kojih je 376.000 aktivno.