Pčelarstvo

 

UDVOSTRUČEN IZVOZ MEDA

Beograd, 13. maj 2011.

 

Proizvodnja meda može da se udvostruči ukoliko se nastavi sa podsticajem izvoza sa 20 odsto i subvencijom matica i rojeva, uz podršku proizvodnji i jednostavnije procedure vezane za izvoz, zaključili članovi Grupacije za pčelartvo i proizvodnju meda.  

 

Prirodni resursi u Srbiji ukazuju na ogromne potencijale za razvoj pčelarstva, koja je danas mala, ali atraktivna poljoprivredna delatnost, a med je jedini poljoprivredni proizvod koji nema problema sa plasmanom. Tokom prethodnih sedam godina, pčelarstvo počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove EU, rečeno je na sastanku Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda u PKS. U Srbiji je registrovano sedam izvoznih objekata za izvoz meda u EU. Danas u Srbiji ima oko 320.000 pčelinjih zajednica i preko 12.000 pčelara koji su članovi zvaničnih opštinskih pčelarskih udruženja. Savez pčelarskih organizacija Srbije (POS) okuplja sve pčelare bez obzira na broj pčelinjih društava kojima raspolažu.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji je u 2010. godini proizvedeno 4.479 tona meda, a izvoz je imao vrednost od 7,6 miliona dolara, što je dva puta više nego predhodne godine. Proizvodnja meda u 2011. može da se udvostruči ukoliko se nastavi sa podsticajem izvoza meda sa 20 odsto i subvencijom matica i rojeva, uz podršku proizvodnji i jednostavnije procedure vezane za izvoz, zaključili članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda.

U kreiranju mera u poljoprivrednoj, a pre svega biljnoj proizvodnji, pčelarstvu mora da se posveti posebna pažnja, jer se uticaj pčela na prinose i kvalitet u voćarstvu kreće i do 70 odsto, naglasio je predsednik Grupacije Srbislav Vidojević. Država mora da shvati značaj pčelarstva koje ima veoma važnu ulogu u obezbeđivanju kvalitetne hrane, a nema potrebe ni za kakvim uvozom, te bi sve činilo pozitivan izvozni bilans, ukazao je Vidojević. Prošle godine je iz Srbije izvezeno gotovo 2.000 tone meda za 7,68 miliona dolara, a 1999. godine vrednost tog izvoza bila je svega 11.738 dolara, naveo je Vidojević i istakao da je takvo povećanje isključivo zasluga samih izvoznika. On je ukazao i da mora biti povećan izvoz finalnih proizvoda, odnosno meda u teglicama, jer je trenutno dominantan izvoz sirovina.

Oblast pčelarske proizvodnje u potpunosti je definisana Zakonom o stočarstvu iz 2009, prošle godine su doneta tri pravilnika, a uskoro treba da bude donesen još jedan pravilnik, i to o kvalitetu meda, rekao je šef odseka za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Nenad Terzić. On je naglasio i da to što još ne postoji nezavisna kontrola meda, odnosno što Laboratorija za ispitivanje kvaliteta meda nije počela sa radom, „nije krivica ministarstva“, jer je ono od 2005. godine izdvojilo čak 40.000 evra za taj sistem. Terzić je kazao da je Poljoprivredni fakultet u Zemunu dobio ta sredstva, a da je „krajnje vreme da se utvrdi zbog čega ta laboratorija još uvek nije akreditovana“. U stočarstvu je samo za med izvozna subvencija u 2011. povećana u odnosu na lane, a lane je 17 miliona utrošeno za subvencionisanje pčelinjih matica. Za opremu i mehanizaciju do sada je isplaćeno 3,7 miliona dinara, kazao je Terzić, najavljujući da uskoro treba da budu donesene i uredbe za ovu godinu.

VOJVOĐANSKI ULOG U PČELARSTVU

Fond za razvoj poljoprivrede u Vojvodini za tri godine pčelarima je dao kredite u iznosu od 25,5 miliona dinara. Ovaj novac je upotrebljen za kupovinu košnica, kamiona za prevoz i druge opreme.

I pored razvijenog pčelarstva ni u Vojvodini nije sasvim završen sistem evidentiranja košnica, kontrola zdravstvenog stanja i posebno kvalitet meda.