nedelja, jul 14Agro servis

PESTICIDIMA NIJE MESTO NA DEPONIJI

 

Sombor, 26. februar 2016.

Izvor: Dnevnik

Gotovo da ne prođe dan, a da u medijima i na društvenim mrežama ne osvanu fotografije i napisi o tome kako se ugrožava biljni i životinjski svet na vojvođanskim njivama neodgovornim ponašanjem samih poljoprivrednika, kada je u pitanju korišćenje pesticida. Po pravilu, kao jedan od najčešćih flagrantnih primera neodgovornog postupanja se navode po ataru razbacane kutije, kese, plastični sudovi i ostala ambalaža u kojima se prodaju pesticidi. Oni malo manje nesavesni, čak ovakvu ambalažu i zakopavaju, iako je za raspad materija koje neminovno zaostaju u iskorišćenoj ambalaži potrebno od 20 do 30 godina, a procena je da tone pesticida završavaju na deponijama. 

Upravo zbog toga somborska Poljoprivredna stručna služba, po rečima mr Gordane Forgić, konsultanta za zaštitu bilja, stalno obaveštava i edukuje poljoprivrednike kako da odlažu ambalažu do skupljanja. Ceo projekat bezopasnog uklanjanja ambalaže je u Srbiji pokrenulo 2013. godine udruženje vodećih svetskih proizvođača sredstava za zaštitu bilja, a Poljoprivredna stručna služba je odmah prepoznala smislenost i svrsishodnost projekta i uključila se u realizaciju. 

– Reč je o akciji prikupljanja ambalaže od pesticida, pre svega od individualnih poljoprivrednika na području Sombora, Apatina i Odžaka. Poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene pesticida, a njihova količina se svake godine povećava u cilju stabilnije proizvodnje. Međutim, ostaci se ne smeju bacati po njivama, putevima i kanalima – upozorava Forgićeva. 

Od početka projekta, 2013. je na području Sombora, Kule i Odžaka sakupljeno 4,7 tona ambalaže, a prošle godine čak 5,5 tona. Ipak, kako naglašava mr Gordana Forgić, ovako prikupljene količine nisu dovoljne, pošto su daleko manje od količine pesticida koji se upotrebe u toku jedne proizvodne godine u atarima ovih opština. 

TRI PUTA ISPRATI

Ambalaža mora biti tri puta isprana, osušena i odložena dok je ovlašćeni distributeri ne preuzmu. Posle sakupljanja, abalaža se odvozi u Šabac, gde se dekontaminira na suvom ledu i zatim trasportuje u reciklažni centar van zemlje, jer ga u Srbiji, za sada, nema. Poljoprivrednici treba da čuvaju ambalažu dok ne počne akcija prikupljanja, a ona će ove godine trajati od 6. do 10. juna.

Ostavite odgovor

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala