ponedeljak, april 15Agro servis

Pijace

 

NAKUPCI ZARAĐUJU – ZADRUGE SPAVAJU

Beograd – Novi Sad, 20. avgust 2012.

 Uobičajena zimnica za četveročlanu porodicu u Srbiji koja kupuje proizvode, prema računici istraživača „Novosti”, koštaće ove godine 10.000 do 20.000 dinara. Uz redovne troškove za komunalije i ostalu hranu od 60.000 dinara to najavljuje izuzetno skup mesec septembar.

Nezapamćena suša je proredila i povrtnjake, pa cene na pijacama nikako ne „padaju”. Dok se prošle godine u septembru kilogram paradajza kupovao i za 15 dinara, sada je na najvećem sniženju čak 80 dinara.

Ko je namerio da skuva 15 litara paradajza mora da kupi najmanje 30 kilograma ovog povrća. Po trenutnim najpovoljnijim cenovnicima – to je oko 2.400 dinara. Za ajvar valja spremiti najmanje 30 kilograma paprike za deset tegli. To je trenutno 2.100 dinara. Turšija će odneti još najmanje 1.500 dinara, a krajem septembra treba staviti i kupus. Bez 10.000 dinara nema skromne zimnice za četveročlanu porodicu – navode „Novosti”.

– Zimnica će ove godine biti izuzetno veliki izdatak za porodice – kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. – Nema dovoljno konkurencije. Na pijacama i po deset tezgi drži jedan čovek. Sve su to nakupci i preprodavci. Mali poljoprivredni proizvođač nema novca da plati godišnji zakup tezge. Oni svoju robu uglavnom nude van tezgi, a tu su na meti komunalne policije.

Da bi pospešile proizvodnju i zaposlile ljude, zadruge iz povrtarskih regiona nisu obezbedile prodajne tezge na pijacama i prema nedavnom istraživanju Udruženja potrošača 90 odsto roba na pijacama je od nakupaca. Ekipa „AgroServisa” je pratila put voća do kupaca. Zabeležili smo da je voćar iz Sviloša svoje breskve prodao nakupcu na kvantašu u Novom Sadu po 65 dinara, a potom je kod njega došao vlasnik pijačne tezge iz Novog Sada i tu breskvu platio 80 dinara za kilogram. Sutradan je ista breskva na pijaci u gradu prodavana po 120 dinara za kilogram.

Prema rečima povrtara iz Silbaša, Deronja, Gložana, Despotova, Ravnog Sela, Bačkog Petrovca oni nemaju nikakvu korist od zadruga koje su propale ili rade kao preduzeća uglavnom žitaricama. Tvrde da uz organizaciju otkupa povrća putem zadruge ili nekog preduzeća ovaj region ponovo može postati vodeći po plasmanu paprike, luka, krastavaca i pasulja. Trenutno se tamo niko ne bavi ovim poslom.

 

 

 

 

 

U južnoj Bačkoj jedino zadruga u Čurugu sarađuje sa povrtarima i ima manju hladnjaču.

Ostavite odgovor