Pogled na polja i berzu

 

BUJNA ULJANA REPICA

Novi Sad, 24.11.2021.

Uljana repica u Srbiji je  zasejana na oko 22.000 hektara, što je više nego minulih par godina, ali u odnosu na postignutu prodajnu cenu setva je manja od očekivane.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu, u julu mesecu ove godine, ova uljarica je prodavana po 515 evra/tona. Zbog ove povoljne cene ratari su uljanu repicu odavno prodali i posejali novu. Ovaj usev se dobro razvija, bilo da je reč o  optimalnoj ili zakasneloj setvi. Oni koji su ranije posejali i ako je njihova njiva dobila dovoljno padavina, sada imaju biljku sa velikom lisnom masom, što se sa ovom biljkom pred zimske mrazeve ne događa često.

U Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu prate razvoj ove uljarice, jer se u setvi sve više koriste njihove sorte.

Dr Ana Marjanović Jeromela, ekspert za uljanu repicu, za „AgroServis plus” kaže:

  • Tačno je da je setva mogla da bude i veća, ali uslovi za setvu nisu bili povoljni. Setva koju su pratile padavine i topli dani je pokazala brz razvoj biljke od 6-8 listova. Više i nije dobro da ima biljka i da krene u razvoj stabla – kaže ona. – Kada se dogodi da uljana repica ima veliku masu pred zimu, ona potroši sva hraniva i zimi doživi izmrzavanje, a to ometa dalji razvoj – zaključila je dr Ana Marjanović Jeromela.

Naša kamera zabeležila je bujno polje uljane repice u okolini Bačke Topole, gde su koristili domaće sorte Zorica i Zlatna.

CENA PŠENICE U USPONU

Merkantilna pšenica je danas dostigla cenu od 32,50 din/kg (bez PDV) na Produktnoj berzi u Novom Sadu i ovo je u prodaji za dinare istorijski rekord. Hlebno zrno je , kada je reč o deviznoj ceni, bilo skuplje na prelazu 2011/2012.godine – pokazuje ststistika Produktne berze u Novom Sadu.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---