Pogled u polje

 

ULJANA REPICA BUJNA

Novi Kneževac, 01.11.2022.

Izgleda da su vremenske prilike uticale na uspešnu setvu i nicanje uljane repice, koja je osvojila oranice na severu Vojvodine, ali i druge krajeve zemlje.

Ova uljarica izgleda bujno, sa više od šest listova, tamno zelene boje i ravnomerno je nikla. Površine koje je zauzela uljana repica su veće nego minule godine, ali, kako procenjuju stručne službe, neće biti veće od 30.000 ha.

Polja uljane repice u okolini Novog Kneževca

Dr Ana Marjanović Jeromela, sa Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, za „AgroServis plus” je rekla da je setva uspela i da poljoprivrednici mogu biti zadovoljni obavljenim poslom.

  • Odavno nismo imali ovakav razvoj polja uljane repice i koja je biološki dobro pripremljena za zimski period – kaže ova naučnica i dodaje da je dobro što se u ovom periodu razvoja ne pojavljuju stabla biljke, što bi moglo da smeta daljem razvoju na proleće. - S obzirom na toplo vreme i jutarnju vlagu, preporučujem da domaćini obiđu njive i provere da se nisu pojavile neke štetočine i bolesti – poručuje ona.

Interes za setvu uljane repice porastao je među ratarima, jer mnogi raspolažu kvalitetnom mehanizacijom za ovaj posao, a i otkupne cene više godina su za njih povoljne.

Stručnjaci procenjuju da postoje regioni gde ova biljka ima uslove za razvoj i da nema razloga da se ratari ne odlučuju za ovu uljaricu. Reč je o oranicama uz reke, a posebnu pogodnost imaju domaćini na području Tamnave, Stiga i Šumadije.

U Braničevskom okrugu povećana je setva uljane repice sa 1.200 na oko 1.500 ha.

  • Usevi izgledaju odlično i ne pamtimo ovakav razvoj ove uljarice u našom regionu – kaže za „AgroServis plus” Saša Filipović iz Kompanije „Filip” u Požarevcu.  On je pohvalio organizatore proizvodnje što su ponudili setvu ratarima i smatra da će to doprineti daljem širenju površina.

Planovi proizvodnje ove uljarice u Srbiji se svode na površinu od 70.000 ha, što bi doprinelo kvalitetnijoj plodosmeni, ocenjuju u Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---