Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pomaže selima

 

PODIZANJE POLJOZAŠTITNIH ŠUMA
Novi Sad, 18. novembar 2010.

 

Predstavnici petnaest vojvođanskih opština potpisali su ugovore o dodeli sredstava za podizanje poljozaštitnih pojaseva, koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Sredstva u ukupnom iznosu od 34 miliona dinara usmerena su u opštine: Žitište, Kovin, Vrbas, Bečej, Srbobran, Novi Bečej, Senta, Mali Iđoš, Plandište, Inđija, Nova Crnja, Kula, Stara Pazova, Bela Crkva i Grad Pančevo.

Prema uslovima konkursa, koji je raspisan u oktobru, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo učestvuje sa 65 odsto u projektu podizanja poljozaštitnih pojaseva, dok ostatak sredstava obezbeđuju vojvođanske lokalne samouprave.

Kako je još istaknuto, za podizanje poljozaštitnih pojaseva, agrošumskih proizvodnih sistema i lovnih remiza u 2010. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara.

S obzirom na to, da od 22 opštine koje su konkurisale za sredstva, sedam nije dostavilo kompletnu dokumentaciju, u ovom konkursnom krugu ostalo je neraspodeljeno 11 miliona dinara.

Još pre tri godine Sekretarijat za poljoprivredu je predložio lokalnim samoupravama da izrade planove podizanja zaštitnih šuma i da dugoročno računaju na pomoć pokrajinske Vlade u tim poslovima. Međutim, sve opštine to nisu uradile i kod ovakvih konkursa nemaju uslov da ostvare pravo na sredstva.

             (AgroServis)