Poljoprivredni fakultet Novi Sad

 

SAVETOVANJE VO─ćARA ZA VE─ćU PROIZVODNJU

Novi Sad, 15. decembar 2018.

Savetovanje o savremenoj proizvodnji vo─ça u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada i Dru┼ítva vo─çara Vojvodine okupilo je danas vi┼íe od 300 u─Źesnika i tridesetak kompanija, koje se bave raznim uslugama i proizvodnjom opreme i za┼ítitnih sredstava.

Za vo─çarstvo u Srbiji, a pogotovo u Vojvodini, idu bolji dani, iako za celokupnu proizvodnju i sve vrste nema unapred poznatih kupaca. Zbog toga je danas vo─çarima prvi savet i bio da se udru┼żuju i da slede primere uspe┼ínih osnovnih i slo┼żenih zadruga. O tome su jasnu poruku uputili dr Zoran Keserovi─ç, Radislav Jovanov, dr Nedeljko Tica i Mladen Petkovi─ç, pomo─çnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Petkovi─ç je istakao da ─çe uskoro biti usvojen bud┼żet AP Vojvodine i u njemu do sada najve─çi iznos za potrebe poljoprivrede.

  • Izdvoji─çemo novac za mlade i to do 90 odsto bespovratnih sredstava, a i dalje ─çe vo─çari mo─çi da koriste podsticaje za kupovinu opreme i za┼ítitnih mre┼ża – naveo je Petkovi─ç. On je pozvao vo─çare da u svom poslu koriste znanje i iskustva iz naprednih zemalja, ali pre svega od doma─çe nauke gde Poljoprivredni fakultet daje veliki doprinos.

Prof. dr Zoran Keserovi─ç, predsednik Udru┼żenja vo─çara Vojvodine sa zadovoljstvom je konstatovao da se u samo par godina situacija u vo─çarstvu promenila na bolje i da u celom sektoru poljoprivrede samo vo─çarstvo bele┼żi napredak, ┼íto se pokazalo i na listi izvoza, gde su ─Źetiri vo─çke me─Ĺu prvih deset roba.

  • Apelujemo da je znanje najbitnija vrednost u ovom poslu – dr Keserovi─ç je pohvalio ┼íto se sada iz vo─çarskih reona na fakultetu ┼íkoluju agronomi, koji rade na svojim imanjima.

Koliko je vo─çarima stalo do novih znanja, uz ovaj nau─Źni skup potvrdio je i nedavni Sajam o vo─çarstvu i vinogradarstvu odr┼żanom u Vrdniku, koji su i danas pojedini vo─çari pohvalili kao uspe┼ían. Savetovanje u Novom Sadu sa deset odabranih tema zaokru┼żilo je ponudu znanja prema vo─çarima i po tome je svetao primer u Srbiji. I ove godine na ovom skupu nije prime─çen ve─çi odziv iz redova savetodavnih poljoprivrednih slu┼żbi, koji su u su┼ítini obavezni da nova saznanja prenesu u praksu.