Pomor u 550 košnica

 

PRSKANJE ZABRANJENIM SREDSTVIMA UNIŠTILO PČELE

Beograd, 5.maj 2020.

Novosti

  • Nemarnim prskanjem useva i voća otrovane pčele kod Leskovca i Inđije. Tretiranje stabala često se obavlja u toku dana, što je zabranjeno. Pčelari ionako trpe velike štete zbog pandemije

Pčele u Srbiji opet su stradale. Nemarni poljoprivrednici, ponovo su zabranjenim sredstvima prskali svoje useve, pa su samo u Bojniku kod Lekovca i u Sokobanji stradale "izletnice" u više od 550 košnica. Kada ove pčele uginu, dolazi do poremećaja u funkcionisanju pčelinje zajednice, pa posledice mogu biti velike, naročito pred bagremovu pašu, koja je ujedno i glavna kod nas. Savezu pčelarskih organizacija prijavljeno je i trovanje pčela u okolini Inđije, gde je tretirana uljana repica. U Sokobanji, uginule pčele trovale su se na višnji, koja je bila prskana u cvetu.

Kako nam je ispričao Miloš Bogdanović, predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, do stradanja dolazi jer se tretiranje voća često obavlja u toku dana, kada su pčele aktivne, pa čak i kada se ne koriste preparati koji su za njih opasni. Može doći do promene mirisa pčela, pa ih "stražarice" ne puštaju nazad u košnicu. Zbog toga treba koristiti preparate koji nisu otrovni za pčele, to raditi kasno uveče ili rano ujutru, kada pčele nisu aktivne.

- Veliki problem je taj što pčelari stariji od 65 godina ne mogu da obilaze svoje pčelinjake, pa se trovanja kasno uočavaju - govori Bogdanović. - To povlači druge probleme, kao što su pojava grabeži i prenošenje pčelinjih bolesti. Ne treba zaboraviti da je tretiranje biljaka u cvetu preparatima koji su otrovni za pčele zakonom zabranjeno. Zbog toga, apelujemo na proizvođače uljane repice i na voćare da to ne rade, jer mogu biti i kažnjeni.

Ne prave poljoprivrednici štetu samo pčelarima, već i sebi. I to drastičnim smanjenjem prinosa.

- Dokazano je da se oprašivanjem pčela prinos uljane repice povećava za 50 odsto, šljive za 72, maline za 81, višnje 67, a suncokreta za 40 odsto - kaže Bogdanović. - Ukoliko dođe do trovanja, pčelari to obavezno treba da prijave fitosanitarnoj, veterinarskoj i poljoprivrednoj inspekciji. Čitav slučaj prijavljuje se i policiji. Dobro je da se napravi što više fotografija i video-zapisa zbog dokaza.

KAZNE

Novčane kazne za poljoprivrednike koji neadekvatnim tretiranjem bilja utiču na uginuće pčela je od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a firme moraju da plate od 500.000 do milion dinara. Uz to, odgovorni za pomor moraju da nadoknade štetu pčelaru.