PONUDA RATARIMA PO EVROPSKIM STANDARDIMA

Poljoprivredna sajamska priredba u Šapcu

Šabac, 11. februar 2011.

Informativna kuća „AS” iz Šapca organizovala je treći po redu Regionalni poljoprivredni sajam Mačve, na kome se okupilo preko 50 izlagača, koji su svoju robu, uglavnom po evropskim standardima proizvodnje, ponudili posetiocima.

Među izlagačima posebno interesovanje vlada za semensku robu, pa su ovi štandovi i najposećeniji. U svojoj ponudi prednjači Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, koji za ratare u ovom delu Srbije nudi upravo svu semensku robu za proletnju setvu.

Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke ima nekoliko sorti povrća sa kojima se proizvođači susreću po prvi put, a na ovoj listi su cvekla, krastvac i paprika, koji se koriste za industrijsku proizvodnju.

Otvarajući ovogodišnji Regionalni sajam, prof. dr Miroslav Malešević, sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, poručio je srpskoj nauci i proizvođačima sledeće:

- Za sve ono što će nam se događati u ciklusu proizvodnje ove i narednih godina imamo jednaku odgovornost: mi u nauci - da za proizvodnju hrane ponudimo najracionalnija rešenja, a poljoprivrednici - da se oslobode neposrednog robovanja tradiciji i nerentabilnim rešenjima u praksi. Da bismo u tome uspeli, potrebno je da imamo dugoročnu i ostvarljivu agrarnu politiku u zemlji, što bez većeg Agrarnog budžeta nije moguće ostvariti – rekao je dr Miroslav Malešević.

Poljoprivredni sajam u Šapcu biće otvoren do 13. februara i posetu ovom velikom agrarnom butiku najavili su i seljaci iz Podrinja i Semberije.

Sajamski prostor se nalazi u Poslovnom centru „Ivana” na Tabanačkom putu. (AgroServis)