I PORED PROTESTA, POLJOPRIVREDNICI PLAĆAJU ODVODNJAVANJE

Novi Sad, 15. januar 2010.

Naplata troškova za odvodnjavanje u Vojvodini, i posle protesta grupe nezadovoljnih poljoprivrednika, odvija se uobičajenim tempom, saznaje „AgroPress“ u JVP „Vode Vojvodine“.
Poljoprivrednici u proseku plaćaju 940 dinara po hektaru obradivih površina i za 2008. godinu uplatili su više od 80 odsto pristiglih obaveza, a za proteklu godinu više od trećine.
Među dužnicima od 107 miliona dinara se izdvajaju porodična gazdinstva koja su koristila državnu zemlju u zakupu. Od ovih lica (284) očekuje se da uplate 85 miliona dinara. Rekorderi po dugu su gazdinstva koja imaju obavezu za troškove odvodnjavanja od 1-3 miliona dinara.
Kako je saznao „AgroPress“, trenutno ne postoji zakonski osnov da se objavljene obaveze za naplatu umanje, a kamata otpiše, što žele brojne zemljoradničke zadruge i veliki dužnici.
Zahtev Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine da se otpiše naknada za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta za 2008. i 2009. godinu čiji su obveznici fizička lica je u suprotnosti sa Zakonom o vodama i odlukama JVP „Vode Vojvodine“ o utvrđivanju visine naknade za navedene godine – tvrde u ovom javnom preduzeću.
Zahtev da se za ubuduće naknada za odvodnjavanje odredi kao „realna cena koja je u skladu sa katastarskim prihodom“ je u suštini ispoštovan jer se stopa naknade tako određuje da obračunati iznos odgovara realnom katastarskom prihodu (a ne nominalnom iz 1994. godine), s tim da ni ovako utvrđena visina naknade ne može da obezbedi punu funkcionalnost sistema za odvodnjavanje, koja je iz godine u godinu sve manja – poruka je iz „Voda Vojvodine“.
Računi za naplatu odvodnjavanja povećaće troškove zakupa privatnog zemljišta koje, uz državno, i najviše koriste poljoprivrednici na severu Bačke i delu Banata, kažu u udruženjima poljoprivrednika.
U 2010. godini očekuje se da će i zakupodavci od države dobiti obavezu da plate porez na ostvareni prihod po tom osnovu, što će biti i novi povod za uvećanje cene korišćenja zemljišta.
Iduće nedelje o zahtevima poljoprivrednika prema JVP „Vode Vojvodine“ razgovaraće se u Vladi. Međutim, ovaj sastanak neće doneti umanjenje niti odlaganje stečenih obaveza, ali će možda uticati na program rada „Voda Vojvodine“ i cenovnik za 2010. godinu, ali to ni danas niko nije mogao da potvrdi.