Poruka Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije

 

STO─îARSTVO SRBIJE NA IZDISAJU!

Beograd, 17. decembar 2010.

 

Srbija nema agrarnu politiku, a proizvodnja u sto─Źarstvu decenijama opada dva do tri odsto godi┼ínje. Agrarni bud┼żet daleko ispod zahteva.                                                

Sto─Źarstvo Srbije nalazi se na izdisaju, u stajama je sve manje goveda, smanjuje se proizvodnja i potro┼ínja mesa, a stoka se gaji samo za sopstvene potrebe. To zna─Źi da je nedeovoljno iskori┼í─çeno i 5,7 miliona hektara poljoprivrednih povr┼íina u Srbiji (0,56 hektara po stanovniku).

Da je ova grana u poljoprivredi ugro┼żena, najbolje govori ─Źinjenica da u stvaranju bruto dru┼ítvenog proizvoda sto─Źarstvo u─Źestvuje samo sa 30,5 odsto, ┼íto je na nivou nerazvijenih zemalja.

Nacionalna politika Republike Srbije zasniva se na ─Źlanstvu u EU, donose se zakoni, ali oni se ne osete u obi─Źnom ┼żivotu. Stoga je potrebno da se dr┼żava odlu─Źi jasno u kom pravcu ┼żeli da ide i koje su grane strate┼íke, pa da se tako i pona┼ía. Jer, proizvodnja u sto─Źarstvu opada decenijama (dva do tri odsto) godi┼ínje, smanjuje se proizvodnja i potro┼ínja hrane, pa postajemo i pothranjena nacija.

Uzroci se nalaze u tome ┼íto Srbija nema agrarnu politiku. Ovo je, izme─Ĺu ostalog, istaknuto na sednici Odbora za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) – ka┼żu u saop┼ítenju Privredne komore Srbije.

    (AgroServis)