Poslovnost

 

ZA KOGA JE JEFTIN, A ZA KOGA SKUP DIZEL?

Novi Sad, 08. 03. 2021

Poljoprivrednici u Srbiji više ne pominju potrebu da ostvare kupovinu jeftinijeg dizel goriva za obradu, iako je Vlada Srbije smanjila za 1.200 dinara izdvajanje ratarima za ovu potrebu. Tu odluku ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obrazložio da je sadašnja cena dizel goriva „povoljna”  i da za vanrednu meru nema potrebe.

Koliko je ovom izmenom liste podsticaja stvorena mogućnost da se pokriju neki drugi planirani troškovi, nije objavljeno, ali će sigurno par milijardi dobro doći za neke isplate koje kasne. Ratari koji obrađuju do 20 ha ovom merom ostali su bez novca za kupovinu oko 150 litara dizel goriva ili bez količine potrebne za obradu 3-5 ha. To je i zanemarljiv trošak naspram ratarskih prihoda ostvarenih rastom prodajne cene kukuruza, soje, pšenice, kažu analitičari.

Velika gazdinstva i veliki potrošači dizel goriva imaju potpuno drugačiju računicu i komentare i ne osvrću se na umanjene podsticaje, već pitaju zbog čega godinama izdvajaju najviše za ovo gorivo.

Šta i koliko poljoprivrednici kupovinom dizela uplaćuju državi? To je njihovo osnovno pitanje, kao i zbog čega imamo skuplje ovo pogonsko gorivo od zemalja u okruženju? Istraživači lista Gazdinstvo utvrdili su da računica o trošku za obradu 2.579.000 ha, prema potrošnji goriva od 40 i 60 litara po hektaru, pokazuje da poljoprivredici solidno pune državnu kasu.

U cenu dizel goriva uračunat je PDV od 20 odsto i akciza od 59,48 dinara po litri. Ove dve stavke u budžet donose 90,90 dinara po litri, što je najveći trošak ove vrste u regionu. Prema potrošnji od 40 litara/ha iznos PDV i akcize za površinu oranica preko 2,5 miliona hektara iznosi ukupno 9.298.840.400 dinara, a za potrošnju od 60 litara 13.948.263.600 dinara. Naši ratari troše skuplji dizel od kolega u Mađarskoj, gde je cena 138,02 din/litri, u Rumuniji 128,4 din/litri, u BiH 115,97 din/litri, dok je najpovoljnja cena za poljoprivrednike u Hrvatskoj - „plavi dizel” plaćaju 76,70 din/litri. U proseku ratari u Hrvatskoj po hektaru troše 120 litara „plavog dizela”, bez ograničenja površina, a dobijaju i određene količine za stoku (po krmači 120 litara, za krave od 40-90 litara i za ovce 8 litara).

U svim zemljama u okruženju učešće dizela u troškovima ratarske proizvodnje se kreće od 8-15 odsto, a najveća je u gajenju šećerne repe i navodnjavanju.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---