Poslovnost

 

PK „ZLATIBOR” SPA┼áAVA GOVEDARSTVO NA JUGU SRBIJE

Bujanovac, 31.10.2022.

Veterinarska stanica „Bujanovac”, koja obavlja posao u 90 sela, stala je u za┼ítitu proizvo─Ĺa─Źa mleka, koji su do sada bili ugro┼żeni niskim otkupnim cenama i obezbedila je dolazak novog prera─Ĺiva─Źa i investitora. Ovaj poziv prihvatio je Poljoprivredni kombinat „Zlatibor” sa Zlatibora, uz pove─çanje cene mleka sa 35 din/l na 60 dinara, sa najavom da se mo┼że o─Źekivati jo┼í pove─çanja. Za svega sedam dana PK „Zlatibor”, koji ima dve mlekare u Blacu i Pe┼żegi, obezbedio je dnevni otkup od 4.000 litara i to mleko ve─ç isplatio.

Na prvom sastanku sa proizvo─Ĺa─Źima, koje je okupila Veterinarska stanica u Bujanovcu, ba┼í u trenutku kada su mnogi hteli da odustanu od ovog posla, vlasnik PK „Zlatibor” Radoje Cveti─ç, poznat po plasmanu i brzoj isplati maline, otvoreno je rekao sto─Źarima da zna da oni sa nevericom prihvataju njegovu ponudu i cenu, uz sedmi─Źnu isplatu, ali da ih ne─çe ostaviti.

Radoje Cveti─ç

  • Otkup mleka za moje kompanije, koje se bave plasmanom vo─ça i rashladnih ure─Ĺaja, nije prioritetan niti profitabilan, ali ga prihvatamo i razvija─çemo ga kao delatnost koja omogu─çuje spas sela u na┼íoj zemlji - rekao je Radoje Cveti─ç, vlasnik PK „Zlatibor”, pozdravljaju─çi okupljene sto─Źare. - Da bi vam zaista pomogli deli─çemo manje i ve─çe laktofrize, bez pla─çanja i obra─Źunavanja za preuzeto mleko. Za ovu pogodnost obezbedili smo oko 400.000 evra i po mleko dolazi─çemo na ku─çni prag. Sada pla─çamo preuzeto mleko svakih sedam dana, a verovatno ─çe se to ustaliti na svakih 15 dana – zaklju─Źio je Cveti─ç, navode─çi da ─çe kompanija razmotriti i zahtev za dodelu junica simentalske rase.

Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milkovi─ç je bio argumentovan u tvrdnji da ovaj region ima ┼íansu da sa─Źuva govedarstvo i da bi dodela novih grla zna─Źila mnogo.

Miodrag Miško Milković

  • Trenutno imamo 10.500 krava, od tog broja je umati─Źeno oko 3.500 kvalitetnih muzara. Ovde ┼żive i rade vredni i po┼íteni sto─Źari, koji vole i znaju ovaj posao i sada je vreme da napravimo novi iskorak ka ve─çoj proizvodnji i pobolj┼íanju rasnog sastava. Sa 100 ili 200 kvalitetnih junica, uz upotrebu kvalitetne genetike, koju posti┼żemo ve┼íta─Źkim osemenjavanjem, za par godina bi do┼íli do najmanje 8.000 kvalitetnih muzara i sa dnevnom isporukom mleka ve─çom od 100.000 litara, jer ra─Źunam laktaciju od 305 dana – istakao je Milkovi─ç.

Vlasnik PK „Zlatibor”, podstaknut prethodnom analizom, je rekao da ─çe ubrzo doneti odluku o dodeli junica i da je spreman da sa svoje farme na Zlatiboru deo junica, uz kupovinu drugih, ustupi sto─Źarima u Bujanovcu.

U odnosu na poruke od PK „Zlatibor” sto─Źari su prijatno iznena─Ĺeni i razumljivo je ┼íto su prihvatili sve ponude, jer odavno na njihovom terenu niko nije nudio prihvatljivu otkupnu cenu za mleko niti su ve─çi prera─Ĺiva─Źi dolazili po mleko na ku─çni prag.

Sto─Źari u Bujanovci zainteresovani su i za tovno govedarstvo i prihvataju da vi┼íak mu┼íke teladi preko Zadruge Bujanov─Źanka prodaju tovlja─Źima u Vojvodini, koje okuplja Udru┼żenje „Agroprofit”, a da ┼żensku telad zadr┼że za dalji priplod.

NOVI POZIV

PK „Zlatibor” dobio je poziv da o otkupu mleka razgovara i sa sto─Źarima u op┼ítini Pre┼íevo i Lebane, a javili su se i farmeri iz okoline Kumanova (re─Ź je o selima sa srpskim ┼żivljem uz granicu).

U dve mlekare, za poznatog kupca, PK „Zlatibor” prera─Ĺuje vi┼íe od 120.000 litara mleka dnevno.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---