Poslovnost: Banca Intesa predstavila Agroprotekt kredit

 

KREDIT I OSIGURANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U JEDNOJ PONUDI

Novi Sad, 26. februar 2016.

Banca Intesa, u saradnji sa kompanijom Generali Osiguranje Srbija i KfW Razvojnom bankom Nema─Źke, razvila je Agroprotekt kredit, jedinstveni proizvod na tr┼żi┼ítu namenjen finansiranju poljoprivredne proizvodnje sa integrisanom polisom osiguranja useva.

Agroprotekt kredit mo┼że se koristiti za finansiranje nabavke obrtnih sredstava i repromaterijala za proizvodnju ratarskih kultura - p┼íenice, je─Źma, kukuruza, ┼íe─çerne repe, suncokreta i soje, i uklju─Źuje polisu osiguranja useva od osnovnih rizika koji obuhvataju grad, po┼żar i udar groma. Kredit je namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima fizi─Źkih lica, kao i pravnim licima i preduzetnicima koji se bave ratarstvom i registrovani su na teritoriji AP Vojvodine.

„Ovaj inovativni proizvod koji smo kreirali u saradnji sa na┼íim dugogodi┼ínjim partnerima predstavlja jo┼í jednu potvrdu strate┼íkog usmerenja Banca Intesa da pru┼ża podr┼íku sektoru agrara kao klju─Źnom nosiocu ukupnog privrednog razvoja, ali i na┼íeg opredeljenja da stalnim radom na unapre─Ĺenju proizvoda ja─Źamo odnose sa klijentima u segmentu poljoprivrede. Jedinstvene karakteristike Agroprotekt kredita─çe omogu─çiti poljoprivrednicima da u jednom proizvodu dobiju i neophodna finansijska sredstva i osiguranje od potencijalne ┼ítete bez dodatne naknade, ─Źime ─çemo im omogu─çiti da po konkuretnoj ceni obezbede repromaterijale po svom izboru i potrebama i o istom tro┼íku osiguraju svoje useve bez obzira na vremenske prilike i nepogode, a polisa je dodatna garancija da ─çe im investicija biti vra─çena“, izjavio je Darko Popovi─ç, ─Źlan Izvr┼ínog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizi─Źkim licima i malim biznisom Banca Intesa.

Agroprotekt kredit dostupan je indeksiran u evrima i u dinarima, i odobrava se u iznosu od 1.000 do 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, uz fiksnu kamatnu stopu i rok otplate do 12 meseci. Krediti indeksirani u evrima dostupni suuz kamatnu stopu od 6,5 odsto na godi┼ínjem nivou, dok dinarski model kredita banka plasira sa godi┼ínjom kamatnom stopom od 9,9 odsto.Dinamika otplate kredita je prilago─Ĺena specifi─Źnim potrebama poljoprivrednika, a u skladu sa tim pozajmljena sredstva se mogu vra─çati u vidu mese─Źnih, tromese─Źnih ili ┼íestomese─Źnih rata, ilijednokratno, u celosti, po dospe─çu kredita.

„Razvijanjem ovog jedinstvenog proizvoda na na┼íem tr┼żi┼ítu, klijentima Banca Intesa omogu─çeno je da na jednostavan na─Źin obezbede za┼ítitu svoje investicije, jer savremena poljoprivredna proizvodnja koja podrazumeva profesionalizaciju, pove─çanje ulaganja i usku specijalizaciju, ne ostavlja prostor proizvo─Ĺa─Źu za nepredvi─Ĺene gubitke. Mi ve─ç godinama blisko sara─Ĺujemo sa poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima i znamo sa kojim izazovima i rizicima se svakodnevno susre─çu. Strate┼íko usmerenje Generali Osiguranja Srbija je da pru┼żi najbolju mogu─çu podr┼íku poljoprivredi kroz nove proizvode i najbolje uslove osiguranja. Polisa osiguranja koja je uklju─Źena u Agroprotekt kredit u slu─Źaju ┼ítete obezbe─Ĺuje servisiranje kredita od strane Generali Osiguranja Srbija“, istakao je Branko Novakovi─ç, direktor Sektora za eksternu prodaju i bancassurance Generali Osiguranja Srbija.

Kredit je razvijen u okviru kreditne linije u vrednosti od 8 miliona evra koju su Banca Intesa i KfW Razvojna banka potpisale u decembru 2015. godine.

„Kako je jedan od najva┼żnijih ciljeva KfW Razvojne banke u Srbiji ja─Źanje finansijskog sektora, veliko nam je zadovoljstvo da budemo deo projekta kojim se pobolj┼íavaju mogu─çnosti finansiranja poljoprivrednog sektora. KfW banka je u prethodnom periodu kroz nekoliko inovativnih projekata razvila nove proizvode u sektorima energetske efikasnosti, za┼ítite zivotne sredine i poljoprivrede i plasirala vi┼íe od 500 miliona evra subvencionisanih kredita. Proizvod koji predstavljamo danas je sastavni deo Nema─Źko-Srpske Inicijative za odr┼żivi rast i zapo┼íljavanje, i predstavlja po─Źetak programa koji ce pove─çati pristup kreditiranju za preduze─ça koja su do sada imala pote┼íko─çe u dobijanju kredita“, rekao je Arne Gos (Arne Gooss), direktor kancelarije KfW Razvojne banke u Beogradu.

Reprezentativni primer za klijente RPG kalkulacija EKS 01.02.2016. za kredit indeksiranu EUR

 

KO JE KO?

Banca Intesa ad Beograd, ─Źlanica, INTESA SANPAOLO, vode─ça je banka na doma─çem tr┼żi┼ítu, pouzdan partner za 1,67 miliona klijenata, fizi─Źkih i pravnih lica. Sa neto bilansnom sumom od oko 4,3 milijarde evra, ukupnim depozitima od 2,8 milijardi evra i ukupnim plasmanima od 2,3 milijarde evra, Banca Intesa Beograd predvodi listu najve─çih banaka u Srbiji. Zahvaljuju─çi razvijenoj poslovnoj mre┼żi koju ─Źini 170 ekspozitura ┼íirom Srbije, najrazvijenijoj mre┼żi bankomata i POS terminala, profesionalnom timu od oko 3.000 zaposlenih, banka ostvaruje stabilne rezultate u svim oblastima poslovanja. Banca Intesa razvija poslovne aktivnosti u domenu poslovanja sa stanovni┼ítvom i malim biznisom, privredom i lokalnim samoupravama.

Generali Osiguranje Srbija a.d.o. je druga najve─ça osiguravaju─ça kompanija u Srbiji i lider u ┼żivotnom, zdravstvenom i putnom osiguranju. Kompanija je deo Generali grupe koja je jedna od najve─çih globalnih osigurava─Źa sa 70 milijardi evra prihoda od premije u 2014. godini. Sa 78.000 zaposlenih ┼íirom sveta u vi┼íe od 60 zemalja, Grupa zauzima lidersku poziciju na tr┼żi┼ítima zapadne Evrope i sve va┼żnije mesto u centralnoj i isto─Źnoj Evropi i Aziji. U centralno-isto─Źnoj Evropi, Grupa posluje u 10 zemalja kroz GPH holding kompaniju, jednu od vode─çih osigurava─Źa u regionu.

Finansijska pomo─ç Nema─Źke usmerava se preko KfW Razvojne banke, koja ima ulogu implementacione agencije u ime Vlade Savezne Republike Nema─Źke. KfW Razvojna banka je deo KfW grupe, jedne of najve─çih banaka u Nema─Źkoj. Finansijska podr┼íka usmerena Srbiji preko KfW Razvojne banke dostigla je vrednost of oko 1,7 milijardi evra.