ПОСТИГНУТ НАЧЕЛНИ ДОГОВОР О КВОТАМА ЗА ИЗВОЗ ПШЕНИЦЕ, КУКУРУЗА И УЉА

 

Београд, 15.04.2022.

РТС

  • Директорка Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић рекла је Танјугу да је на састанку представника ове асоцијације са премијерком Аном Брнабић у среду начелно договорено да се одобре квоте за извоз пшенице, кукуруза и уља, а да се дозволи неограничени извоз брашна.

"На састанку представника 'Жита Србије' са председницом владе и представницима њеног кабинета и кабинета министра пољопривреде јуче је начелно договорено да се одреде месечне квоте за извоз по 350.000 тона пшенице и кукуруза старог рода за све дестинације, искључиво за уговоре потписане пре 9. марта ове године. Договорено је и пуштање у слободан извоз пшеничног брашна и прекрупе, као и гриза од кукуруза", рекла је Сунчица Савовић.

Додала је да су представници "Жита Србије" тражили да се дозволи извоз свих количина рафинисаног и нерафинисаног суцокретовог уља које су уговорене до 9. марта, али је остало да квоте одреди Министарство пољопривреде према уговорима које уљари доставе преко свог удружења.

Савовићева је навела да је један од закључака да се укине царина на увоз пшенице и кукуруза.

"Детаљи треба да буду договорени на следећем састанку који ће бити организован у истом саставу следеће среде, како би наредног четвртка предлог био на седници владе. Након ревидирања биланса, 15. маја ће бити одржан нов састанак на коме ћемо разматрати даље кораке за наредних месец дана, укључујући и трговање новим родом", рекла је Савовићева.

Навела је за Танјугу да су на јучерашњем састанку код премијерке Брнабић учествовали још шеф кабинета министра пољопривреде Марко Сарановац, председник Скупштине Удружења "Жита Србије" Драган Слијепчевић и председник УО Удружења Славко Јовановић.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---