četvrtak, april 18Agro servis

Potrošački podsetnik

 

GDE ZAVRŠAVA ZAMRZNUTO UVOZNO MESO

Beograd, 7. novembar 2013.

Ponovo se sumnja da jedemo odmrznuto meso iz uvoza pod nazivom „sveže”. Dokaza za to još nema,a pravila za kontrolu postoje.

Stručnjaci kažu da nijedna uvozna pošiljka smrznutog mesa ne ide u trgovačke kuće, već u prerađivačku industriju. Šta se dešava na putu od klanice do supermarketa je ono što bi inspekcije morale rigoroznije da kontrolišu.

U veterinarskoj inspekciji, odgovornoj za kontrolu mesa na našem tržištu, objašnjavaju da je uvoz smrznutog mesa u našu zemlju dozvoljen. Zabranjeno je takvo meso potom odmrzavati i nuditi ga potrošačima kao sveže. Takvo ponašanje bi, kažu, bilo jednako kriminalu.

Kakva su naša pravila? Meso koje je jednom zamrznuto može da se koristi samo za izradu prerađevina od mesa. Trgovac nema prava da ga odmrzne i da ga potom prodaje kao sveže. To znači da smrznuto meso sme da se uvozi jedino da bi se od njega kasnije pravile prerađevine. U takvim pogonima postoje uslovi da se to meso odmrzne.

Prva sumnja može da bude drastično niža cena svežeg mesa.

Postoji tačno propisana procedura oko uvoza mesa. Ko želi da ga uveze mora da pribavi dozvole i da podnese zahtev upravi, koja će mu izdati uverenje o uvozu. Najpre mora da ima odgovarajući, registrovan prostor, a inspekcija će to pregledati i reći da li on ispunjava uslove za smeštanje mesa. Na graničnom prelazu pošiljke kontroliše naša granična inspekcija. Meso mora da sadrži potvrdu veterinarske inspekcije iz države iz koje se uvozi, kao i naziv klanice iz koje se šalje. To se pregleda, pa ako je sve u redu, uzimaju se uzorci. Tek tada se dobija zeleno svetlo i meso se pušta u promet.

Rokovi smrznutog mesa razlikuju se od vrste. Svinjsko meso može da se čuva zamrznuto šest meseci, juneće i goveđe do godinu dana, a pileće tri meseca. Ali, u inspekciji ponavljaju – ni u tom roku se ono ne sme odmrzavati i prodavati kao sveže, već se jedino sme koristiri za proizvodnju prerađevina. Da li se to razlikuje od propisa u zemljama EU?

Naši propisi su, što se tih rokova tiče, prilično usaglašeni. Problem je ako ono stoji zamrznuto godinama pa ga neko kupi i stavi u promet. Onda ono gubi na kvalitetu, jer sadrži masnoće i proteine koji se zbog dugog stajanja razlažu. Takva ponuda je mimo važećih propisa i podleže sankcijama.

Ostavite odgovor