Potrošen Agrarni budžet

 

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NE DUGUJE GAZDINSTVIMA

Šabac, 1. decembar 2010.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do 1. decembra isplatilo je 97 odsto obaveza prema poljoprivrednicima koje su preuzete iz donetih uredbi. Na ovaj način preko Uprave za agrarna plaćanja u Šapcu registrovana gazdinstva, po skoro stotinu različitih osnova, primili su bezmalo 15 milijardi dinara.

Najviše sredstava poljoprivrednici su primili za podsticaj od 14.000 po hektaru što su iskoristili za kupovinu mineralnog đubriva, nafte i semena. Oko 60.000 gazdinstava za to je primilo oko 11,8 milijardi dinara. To praktično znači da je ovaj broj domaćina zaposlen na svojim imanjima jer plaćaju PIO, pa je to i najveća fabrika u Srbiji. Oni su, inače, za svoj status osiguranika PIO fondu uplatili skoro četiri milijarde – trećinu primljenih para.

Sve preuzete obaveze Uprave za agrarna plaćanja biće realizovane do 15. decembra. Službe ove uprave, kako je za „AgroServis“ izjavio direktor Dejan Serdar, dograđuju programe za registraciju gazdinstava za iduću godinu. Prema tom modelu, poljoprivrednici ne bi više dostavljali Upravi podatke ako nemaju izmena na svom posedu. Istovremeno, tim eksperata priprema obrazac po kome će se za par meseci sa ovim sektorom Ministarstva poljoprivrede komunicirati elektronskim putem.(AgroServis)